Изложби

"Напукана земя" - изложба на Христо Нейков (1929-1999) и Златка Дъбова (1927-1997)

Творческият тандем се представя с произведения от колекцията на Доменико Русси

"Напукана земя" - изложба на Христо Нейков (1929-1999) и Златка Дъбова (1927-1997)


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия “Графит” – Варна с подкрепата на МТЕЛ
представят

„Напукана земя” на Христо Нейков (1929-1999) и Златка Дъбова (1927-1997)

Изложба от колекцията на Доменико Русси

08.08. - 08.09.2014

Вернисаж | 08.08. | 18:30 часа | Варна, бул. „Княз Борис І” 65

Изложбата се осъществява с подкрепата на ЗАД „Армеец”, „Св. св. Константин и Елена холдинг” АД и Домейн Бояр.

Изложбата се съпътства от каталог на двамата автори.


◊ РАЗКАЗ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ

Годината беше 2004, когато се запознах с Нейко - синът на Златка Дъбова и Христо Нейков. Първото ми гостуване в къщата му в Самоков събуди в мен искреното желание да видя по нещо и от двамата. Първо видях „Напукана земя”, прониза ме със странни чувства - носталгия по родната южна Италия, страхопочитание към кръста-хомот. От любопитство какво още крие старата къща поисках от Нейко да ми покаже още, всяка следваща картина ме грабваше все повече и повече, пробуждайки в мен истинска колекционерска страст. Тогава си тръгнах с две картини. Успях да убедя Нейко, че в мое лице може да види един грижлив стопанин, искайки да ги притежава не за търговия, а за да мога да съхраня това богатство по-добре. След няколко дни купих още 100, след още няколко още 200 и така до около 4000 платна. Не ги разделям на Христо Нейков и на Златка Дъбова. За мен са едно цяло и не бих си представил едните картини без другите. От спомените на Нейко за своите родители разбрах за това каква невероятна любов ги е свързвала, за това как баща му си отива от този свят от мъка две години след смъртта на майка му. Но въпреки че са били фантастичен творчески тандем, общият им живот не се е отразил на стила и оригиналният начин по който са работели, претворявайки света в един различен такъв, смес от история, традиция, фантазия. Ако творбите на Златка Дъбова са пълни с доброта, спокойствие, скромност, то тези на Христо Нейков са сурови, силни, страшни, дори трагични. И въпреки това за мен вървят заедно!

В тях аз видях България!

Доменико Руси - колекционер


◊ ЗЛАТКА ДЪБОВА и ХРИСТО НЕЙКОВ 

Ценени и обичани художници, Златка Дъбова (1927-1997) и Христо Нейков (1929-1999) са тандем в живота и в изкуството. Двамата се срещат в ателието по илюстрация на Илия Бешков в Художествената академия, където се дипломират през 1953 г. Те са от генерацията графици и илюстратори, които творят активно от 60-те години на миналия век и през следващите десетилетия и допринасят за авторитета на българското изкуство като част от националната култура.

Още в първите си изяви те показват свободно от чужди влияния самобитно и широко по обхват творчество, което с основание е обект на зрителския интерес и на художествената критика. През 70-те и 80-те години индивидуалният им образен език е вече оформен и тяхното присъствие в изложбения живот е ярко и запомнящо се. Заслужава внимание фактът, че през целия си творчески път те се развиват самостоятелно в стилово отношение, независимо от всекидневните контакти не само като семейство, но и в ателието.

Ако направим сравнение между изкуството на двамата, бихме могли да кажем, че мекото и нежно женско излъчване и финес на Златка Дъбова е въплътено в уравновесената емоционалност, колорит и тематика на произведенията й, докато при Христо Нейков винаги се усеща прастарият стремеж на мъжа да изяви по категоричен начин своята сила и мощ. Въпреки различията в натюрела, те имат общи теми, които интерпретират със забележителен артистизъм – героичното минало на българите и фолклорните традиции. Творбите на Златка Дъбова и Христо Нейков са художествен еквивалент на непреходното в българската народопсихология.

Весела Христова-Радоева

Автор:
Доменико Русси, Весела Христова-Радоева
Публикация:
05.08.2014 г. 15:17
Етикети:
галерия Графитграфикаживописизложба
Златка Дъбова
Христо Нейков
Посетено:
2030
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19677-napukana-zemya-izlozhba-na-hristo-neykov-1929-1999-i-zlatka-dabova-1927-1997