Изложби

Галерия "Минерва" представя художника Симеон Кръстев

Самостоятелна изложба живопис

Галерия "Минерва" представя художника Симеон Кръстев


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Минерва" представя самостоятелната изложба на Симеон Кръстев от 24.07. до 21.08.2014 в Гранд хотел "София", ул. "Гурко" 1.

Творецът Симеон Кръстев е отличен с наши и международни награди, сред които са и почетна грамота, Златна карта и Златна значка "За принос към авторитета на европейската култура" от Европейския форум на експертите към Академията за Международно признати лидери в науката и в изкуството. Симеон Кръстев е водещо име в съвременното ни изкуство. Завършил Художествената академия в гр. Лодз, Полша през 1975 г., той работи в областта на графичния дизайн, живописта и художественото оформление на пощенски марки, монети на БНБ, фирмени лога. Работил в издателства като оформител на книги, списания и периодичен печат. Маслената живопис го интригува с необозримата си възможност да изразява мислите и чувствата си в диапазона от майсторски изработения детайл до сложната, метафорична полуабстрактна, полуфигуративна образност. Участвал е в изложби в България и в чужбина. В галерията на "Шипка" 6 - СБХ, Галерията на СБХ "Райко Алексиев", Галерия "Сезони" Галерия Хаджистоянови. Участник в много пленери, последният организиран от СБХ в Арт център „Илинденци“ през май 2014 и много други. Самостоятелни изложби в Копенхаген, Тел Ави,в Варшава и др. Картини на Симеон Кръстев притежават колекционери от България, Франция, Израел, Полша. Носител е на награди за живопис, плакати, пощенски марки, юбилейни монети и др.


◊ СИМЕОН КРЪСТЕВ. РЕСПЕКТИРАЩО МАЙСТОРСТВО

Инерцията от преди десетилетие да приемаме един художник като принадлежен на определен жанр, би затруднила зрителя да идентифицира като един и същ създателя на множеството корици за списания, на многобройните графични знаци, дори на медали с автора на живописни платна. Във всеки от посочените жанрове художникът е един и същ - Симеон Кръстев. Колоритът му е богат, изграден в зависимост от замисъла - на принципа на вальорната живопис или на базата на плакатното виждане. Онова, което води автора в търсенето на пътя към своя зрител, е стремежът му към постигане на свобода в този контакт. Художникът пресъздава своята деликатна, недоизказана изповед, като доразкриването на идеята оставя на своя зрител. В някои от циклите доминира хуморът, закачката, провокацията. В други - усещането за драматизъм. Онова, което дава възможност да определим платната като принадлежни на Симеон Кръстев, е умението му да изгражда своя образен свят в едно реално, обозримо, осезаемо пространство. Третото измерение в платната му го отличава от авторите, които интерпретират абстракцията като територия на цветни маси. При Симеон Кръстев платната са населени с невероятни образи-предмети-герои, които витаят, пътуват, плуват, обитават пространството в платната му. Съзерцавайки творбите, предметите-същества ни се струват реални, осезаеми. В следващия момент осъзнаваме, че това са напълно фантазни образи-творения на художника. Със своята странност и необичайност те ни забавляват, провокират, омагьосват, подтикват у нас творческото, детското въображение, одушевяващо света умение, което ние, възрастните като че безвъзвратно сме изгубили. Платната на Симеон Кръстев ни връщат мигове фантазия, красота, мъдрост, толерантност, мигове бягство от подредения ни, логичен предвидим свят.

Ирина Аврамова


Автор:
Галерия Минерва
Публикация:
17.07.2014 г. 12:47
Посетено:
2876
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19623-galeriya-minerva-predstavya-hudozhnika-simeon-krastev