Изложби

Изложба "Hortus Memoriae" - скулптура и инсталации на Паоло Вивиан

От 16 до 31 юли 2014 г. в изложбения център на СБХ на ул. "Шипка" 6 в София

Изложба "Hortus Memoriae" - скулптура и инсталации на Паоло Вивиан


◊ СЪБИТИЕТО

Италиански културен институт - София
Съюз на българските художници
Галерия "Графит" 
Фондация "Рая Георгиева"

имат удоволствието да ви поканят на

Hortus Memoriae
Изложба на Паоло Вивиан 

скулптура и инсталации
16-31.07.2014

Пресконференция | 15.07.2014 | 11:00 часа
Вернисаж | 16.07.2014 | 18:30 часа
Изложбен център на СБХ | ул. "Шипка" 6, ет.3 | София

След големия успех във Варна по време на contempo - Международния фестивал за съвременно изкуство, на 16 юли 2014 в София, в присъствието на автора, ще бъде открита самостоятелната изложба на скулптури и инсталации на Паоло Вивиан, озаглавена "Hortus Memoriae". Изложбата обединява 28 творби, създадени през последните години, като идеята на проекта е да се създаде въображаема картина на европейското семейство, съчетавайки взаимоотношения и влияния, получени в процеса на глобализация, миграция и разпространение на културните модели в обединена Европа.


◊ ИЗЛОЖБАТА
„HORTUS MEMORIAE”
 
"Hortus Memoriae" е изложба скулптура, инсталации и обекти, резултат на творческите търсения на италианския художник Паоло Вивиан в областта на колективната памет, тема, която занимава артиста през последните години. Кодираната подредба на творбите въвлича посетителя в интелектуален и естетски ребус, където всеки създава своята въображаема лична градина на паметта. Вивиан се заиграва с концепциите и увлича  посетителите в лично пътешествие, като използва мнемонични техники на асоциативното мислене, познати ни от древните метафизични трактати и от съвременната херменевтика. В неговата градина на паметта битуват архитипи и модели на модерността, част от живота на голямото европейско семейство. Той разкрива многообразието на формите на колективното съзнание в процесите на обединена Европа като поставя акцент  върху човека и неговата способност за различаване  и запомняне. Като кодира в галерийното пространство древната формула на Джордано Бруно и трансформира сакралните символи в персонален знак на добродетел, страст или болка. В изкуството му колективната памет има лаконична форма и вертикална посока. Културните архитипи, мутацията на мита и табуто превръща в тотеми на спомена, диалогът между поколенията и ежедневните  човешките контакти - в баркод на модерността.

Художникът предизвиква посетителите да намерят паролата към изложбата и да създадат своя градина на паметта. „Възползвам се от миналото, за да проектирам бъдещето, живеейки в моето Сега”, казва творецът и дава централна роля на мира в този имагинерен свят на символи и знаци, наречен Hortus Memoriae на Паоло Вивиан.

Дора Дончева,
куратор на проекта



◊ КРАТКИ БИОГРАФИЧНИ ДАННИ

Паоло Вивиан (1962, Тренто, Италия) работи в областта на скулптурата, инсталацията  и пърформанса. Негови творби са били представяни в програмата на Вилнюс - Европейска столица на културата през 2009, в честването на 100-годишнината от създаването на град Диферданж в Люксемберг, в кураторските проекти „Ъгълът на героите”, Будапеща, ”Art & Nature”, Холандия под патронажа на холандската кралица, в проекта  „Митологии на дървото” в Италия, Off-On проект в  Хамбург, Международно биенале на визуалните изкуства, Exi(s)t-във Варна, галерия „Актус Магнус”, Вилнюс  и др. Реализирал е над десет самостоятелни изложби в частни галерии и културни институции в Италия и чужбина, между които Палацо Дукале, Генова, Палацо Либера, Лагарина, Културен институт Бернстол, Италия, галерия Артстудио, Равена, галерия Ларавелина, Ферара,  Августинско абатство в Болцано и др. Негови монументални творби са част от обществени колекции в Natuurkunst, Дренте (Холандия); Italian culture institutе, Берген (Норвегия); парк Gerlache, Differdange (Люксембург); парк Тре castagni, Pergine Valsugana (Италия), Форст, Германия, Рабка - Здрой, Полша, KunstForum, Stubenberg (Австрия), Фондация "Камий Клодел", Ла Брез (Франция) и др. Арт директор и куратор на международни проекти по съвременна скулптура в Италия, основател на международна арт мрежа sKulturclub. Живее и работи в Палу дел Фесина, Трентино, Италия.

За неговото изкуство са писали историците на изкуството: Маурицио Скудиеро, Фиоренцо Дегаспери, Масимо Томазини, проф. Ренцо Франческоти, проф. Марио Косали, Джорджо Фугаци и др.


* * *

Изложбата „Hortus Memoriae” на Паоло Вивиан се реализира с подкрепата на Италианския културен институт - София и е под патронажа на Община Варна, фонд „Култура”, програма „Варна - кандидат за ЕСК 2019”. Партньори на проекта са  Застрахователна компания „Армеец”, Девня Цимент, България Ер, Дитер хотел/ресторант.


Илюстрован каталог придружава представянето, включващ текстове на Анна Амендоладжине, директор на Италиански културен институт - София и Дора Дончева, куратор на проекта.

Изложбата е на вниманието на публиката до 31 юли 2014 с работно време вторник-събота от 11 до 19 часа, неделя и понеделник - почивен ден.



Автор:
Дора Дончева
Публикация:
13.07.2014 г. 16:55
Посетено:
1430
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19608-izlozhba-hortus-memoriae-skulptura-i-instalatsii-na-paolo-vivian