Изложби

Арт галерия "Le Papillon" представя художника Иван Стратиев

Изложба живопис, част от програмата на Биенале на визуалните изкуства "Август в изкуството"

Арт галерия "Le Papillon" представя художника Иван Стратиев
„Само свободата от страха за грешка дава на художника право да създава нова реалност и илюзии...“    


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Папийон" има удоволствието да Ви покани на изложба живопис на художника Иван Стратиев, включена в официалната програма на Биенале на визуалните изкуства "Август в изкуството".

Експозицията ще бъде разделена на 2 части:

• Вернисаж на 14 юли 2014 г. от 14.14 часа до 19.19 часа на I част от изложбата, в която ще видите предимно акварелни творби, рисунки, но и големи и малки формати маслени творби. Избраните за тази част от експозицията произведения могат да бъдат видени до 31 юли 2014 в изложбения салон на галерията на ул. "Драгоман" № 12, Варна.

• На 1 август 2014 в 18.30 часа предстои откриване на ІІ част от изложбата, ще бъдат представени най-вече маслени картини. Творбите от втората част могат да бъдат разгледани до 13 август 2014 г.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Иван Стратиев вече над тридесет години развива творческите си търсения в няколко основни посоки. Изкуството му е фигуративно, от реализъм през хиперреализъм, и сюрреализъм до анахронизъм. Авторът определя стила си като „анахронизъм“, модерен стил от 80-те години на миналия век. Според Стратиев, за да си анахронист, трябва да можеш да мислиш самостоятелно, като се базираш на вече утвърдени ценности в европейското изкуство като стилове, техники, технологии и т.н. Анахронизмът допуска “цитиране” на класически автори, на части от техни творби или на стилове, но в различен контекст, като се търси нова връзка между различните елементи. Анахронизмът е завръщане към класическото изкуство, но през съзнанието на съвременния художник.

Стратиев работи предимно маслена живопис, но обича акварела, рисунката, а също така и различните графични техники. Еротиката е специален дял в изкуството на Иван Стратиев. Признава, че обича голото тяло и еротичните произведения. Смята, че еротиката е една от най-важните движещи сили за човека. В натюрморта, по примера на големите холандски, испански и италиански майстори на ХVII и XVIII век, той създава свой метафизичен свят на привидна хиперреалност, стремейки се да проникне във връзката човек-предмет. Пейзажа обича да рисува от натура и да събира впечатления от непосредствен досег с природата, като ги пренася в ателието си и задълбочава до безкрайност проникването в непреходното и вечното в света. Занимавайки се с фотография и колекциониране на стари битови предмети, той създава около себе си анахронистична среда, за да може да осъществява свободно хиперманиеристичните си упражнения по парадоксално модернистично творчество. Усложнявайки изказа на сравнително проста и позната отдавна схема в изкуството, художникът създава у зрителят онази сетивност, която преодолява агресията на ежедневието и му дава възможност да изживее катарзиса на съзерцанието.

Без да търси сензация и без да робува на модните увлечения да измисля „свръх нови“ стилове и концепции, той успява да поддържа интереса на зрители и колекционери към своите произведения, като непрекъснато разширява и усъвършенства творческите си търсения. Вървейки от обикновен етюд и рисуването от натура, до изграждането на сложна символика в метафизичен, сюрреалистичен и анахронистичен план, той успява да придаде чрез своите произведения чувството за равновесие и красота. В съзнанието на зрителя остава усещането, че изкуството може да бъде красиво без да е подсладено, може да бъде разбираемо, без да е елементарно. Зрителят се наслаждава не само на живописната плетеница на неговите произведения, но и се забавлява заедно с твореца, проследявайки нишката на завладялата го идея. Стратиев е майстор, който въвлича в история, мистика, суфистика, въздейства не само с виртуозното си боравене с художнически похвати, но и с дълбокият замисъл и далечните светове, в които умело препраща нашите сетива. Стилът му е силно разпознаваем, а творбите му очаквани от почитателите на изкусното творчество.

Най-голямото удоволствие в изкуството е движението в дълбочина, гледайки, да откриеш втори и трети план в една картина. Понякога зрителят може да открие дори много повече неща от самия художник. Изкуство има там, където нещата не свършват с плоскостта на платното.


◊ ИВАН СТРАТИЕВ               

Иван Стратиев е роден през 1960 г. в град Трън. През 1979 г. завършва Художествената гимназия в град София, а през 1984 г. – Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, факултет „Изобразително изкуство“, специалност „Графика“.

Участвал е в много групови изложби в страната и чужбина. Самостоятелните му изложби са над 40, пет от които във Виена (Австрия) и Прага (Чехия), Лондон (Великобритания), Цюрих (Швейцария). Удостоен е с годишните награди на няколко български галерии, както и с приза „Златен звънец“ – гр. Перник през 1998 г. Негови творби са притежание на български и чуждестранни галерии, както и на големи колекционери у нас и в чужбина.


Автор:
Галерия Папийон
Публикация:
11.07.2014 г. 15:42
Посетено:
3548
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19601-art-galeriya-le-papillon-predstavya-hudozhnika-ivan-stratiev