Изложби

Реставрация на паметта. Не/познатите художници от една картина

Лятна изложба в галерия "Васка Емануилова"

Реставрация на паметта. Не/познатите художници от една картина
Асен Василиев (1900–1981). Обсъждане на картина, 1952, маслени бои върху платно, 102 х 129 см; СГХГ


◊ СЪБИТИЕТО

На 10 юли, четвъртък, от 18.00 часа в галерия "Васка Емануилова", филиал на СГХГ, ще се открие изложбата

Реставрация на паметта.
Не/познатите художници от една картина


Изследователски проект на изкуствоведа Пламен Петров и реставратора Илинка Чергарова от екипа на СГХГ.

Изложбата ще продължи до 18 септември 2014.


◊ РЕСТАВРАЦИЯ НА ПАМЕТТА. НЕ/ПОЗНАТИТЕ ХУДОЖНИЦИ ОТ ЕДНА КАРТИНА

Произведението на Асен Василиев „Обсъждане на картина” е в основата на експозицията, представена в галерия „Васка Емануилова”. Създадена в средата на миналия век, творбата многократно е включвана в изложби, но дълго време изобразените в нея личности остават непознати за публиката, а и за специалистите. Научното любопитство на Илинка Чергарова и Пламен Петров след почти двегодишна работа помага тези „онемели“, потънали в забрава образи да се възродят наново.

Изследванията показват, че в платното са изобразени едни от най-изтъкнатите художници на Кюстендил – Владимир Димитров-Майстора, Иван Ненов, Крум Кюлявков, Кирил Цонев, Богомир Лазов, Стоян Венев, Борис Колев, Драган Лозенски, Борис Елисеев, Любен Стоименов, Иван Йорданов, Григор Попдимитров, Васил Евтимов, Никола Иванов-Шаната, Райна Евтимова, Евтим Томов, Богомир Лехчански, Асен Янчев, Владимир (Поп)Григоров, Мордохай Бенцион и самият автор на картината Асен Василиев. Авторите на проучването се натъкват на впечатляващ детайл от произведението, който разкрива връзката му с прословутата фреска на италианския художник Рафаело – „Атинската школа“.

Eкипът, създал експозицията, е подбрал произведения на всеки от изобразените в картината художници, голяма част от които не са показвани от десетилетия. Освен творби, дело на немного познати автори, в залите на галерията могат да се видят платна на Майстора, Кирил Цонев и др., които изненадват и представят в нов аспект техния богат художествен талант. Наред с преобладаващите живописни платна са включени графични отпечатъци и скулптура.

Изложбата е придружена от каталог, в който е проследен процесът на проучване на „Обсъждане на картина”, а за всеки един от изобразените на платното е подготвена кратка биографична справка, която предоставя единствените към момента известни данни за някои от художниците. За по-доброто разбиране на времето и контекста, в който се появява картината на Асен Василиев, в изданието е публикуван и задълбочен анализ на проф. Евгения Калинова за културата и идеологическия императив зад Желязната завеса в началото на Студената война.

В експозицията са включени произведения от колекциите на Организацията на евреите в България „Шалом”, ХГ „Владимир Димитров-Майстора” – Кюстендил, и СГХГ, като последните две институции са съорганизатори в подготовката и създаването на изложбата и каталога.
Автор: Петър Димов, СГХГ
09.07.2014 г. 14:30
Посетено: 2230
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19595-restavratsiya-na-pametta-ne-poznatite-hudozhnitsi-ot-edna-kartina