Изложби

"Морето в нас". Разкази и снимки след наводнението в "Аспарухово"

Изложба на Никола Михов

"Морето в нас". Разкази и снимки след наводнението в "Аспарухово"


◊ СЪБИТИЕТО

"Морето в нас"
Разкази и снимки след наводнението в "Аспарухово"
Изложба на Никола Михов

4-22 юли 2014
Галерия за фотография SYNTHESSIS (бул. "Васил Левски" 55)
Откриване: 04 юли (петък) 19.00 ч.


Само преди броени дни, на 19 юни, във варненския квартал "Аспарухово" се изсипва пороен дъжд със силна градушка. Малко след началото на пороя, кварталът е залят от триметрова приливна вълна, която внезапно се спуска от гориста местност, помитайки къщи, дървета, коли и животни. Загиват 13 души, сред които 4 деца. Най-тежко засегната е ул. "Горна Студена" в ромската махала, където живеят голяма част от загиналите.

Според официалната версия, причина за трагедията са нелегално сметище и изсичането на намиращата се над него гора, създаващи условия за събирането на големи количества вода, които отнасят незаконно построени къщи. Според местните жители обаче огромната вълна идва не от поройните дъждове, а от водоема на намиращо се наблизо военно поделение. Другите версии за бедствието варират от божие наказание, през намеса на забелязано над Варна НЛО, до атака с ХААРП.

Фотографът Никола Михов прекарва три дни в "Аспарухово", веднага след наводнението и заснема интериорите на някои от най-пострадалите къщи в ромската махала. Изложбата включва визуална документи и записани разкази на техните обитатели.


◊ ЗА АВТОРА

Никола Михов е роден в София през 1982 г. Работата му е показвана на редица международни изложби и фестивали. Номиниран е за наградата „Еssl Art Award” на Музея за съвременно изкуство „Есл“ във Виена през 2011 г., както и за наградата на „Salon de la Photo” в Париж през 2012 г. Неговата първа книга „Forget Your Past”, е обявена за една от най-добрите фотографски книги за 2012 г. от престижното британското списание British Journal of Photography.

За работа си по книгата Никола печели Наградата за фотожурналистика на Съюза на българските журналисти (СБЖ) през 2012 г., а през 2013 г. е номиниран за Deutsche Börse Photography prize, една от най-престижните награди в света на фотографията.Автор: Организаторите
03.07.2014 г. 16:19
Посетено: 1429
Етикети: фотография, изложба, Никола Михов, Морето в нас, наводнения в Аспарухово
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19577-moreto-v-nas-razkazi-i-snimki-sled-navodnenieto-v-asparuhovo