Изложби

Габриела Цанева гостува в Русе с изложба „Състояния. Хайга“

Картини, включени в поетичната книга „Състояния. Хайга”

◊ СЪБИТИЕТО

На 27 юни, петък, от 17.30 часа в Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе ще се състои едно необичайно представяне на поетичната книга „Състояния. Хайга” (изд. „Изток-Запад“) на писателката Габриела Цанева, чрез изложба на картините, включени в изданието. 
   
Стиховете в книгата ще представи поетесата Лилия Рачева, а за изложбата ще говори скулпторът Георги Радулов.
   
Между хайга изкуството и хайку поезията има една основна прилика – и двете се фокусират върху малките чудеса в живота. Именно тяхното съчетание представя писателката Габриела Цанева в най-новата си книга – “Състояния. Хайга”. Заглавието не е случайно – авторката, която има зад себе си десетина книги с поезия, публицистика и белетристика, изразява онези човешки моменти, в които всички ние изпадаме понякога. Които ни правят хора. Габриела използва краткия, но богат изказ на хайку, като го допълва с изкуството на живописта и на визуалните картини – хайга.     
   
В изложбата „Състояния. Хайга” на Габриела Цанева, всички картини са изпълнени от авторката на стиховете с класически изразни средства, характерни за западната живописна традиция. Именно това поражда интерес не само към поезията и картините, като илюстрации на стиховете, но и към самите живописни творби.
   


Автор:
РБ “Любен Каравелов” – Русе
Публикация:
27.06.2014 г. 12:24
Етикети:
Посетено:
1555
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19551-gabriela-tsaneva-gostuva-v-ruse-s-izlozhba-sastoyaniya-hayga