Изложби

Натюрмортите и пейзажите са любими на художника Станчо Станчев

Русенският живописец си отиде внезапно преди отриването на новата си изложба

Натюрмортите и пейзажите са любими на художника Станчо Станчев


◊ ИЗЛОЖБАТА НА ХУДОЖНИКА СТАНЧО СТАНЧЕВ

В зенита на своите творчески сили и месец преди да открие седмата си самостоятелна изложба, художникът Станчо Станчев си отиде от този свят. Изложбата му в залата на „Борисова“ 6 в Русе отвори врати без него, но присъстващите чувстваха, че той е някъде наблизо и наблюдава събитието. По-цялостно и артистично, както на тази изложба, Станчо Станчев не се е представял, беше общото мнение на приятели и колеги. Десетки малки и средно големи платна разкриха предпочитанията на автора към натюрморта и пейзажа. Съпругата на художника, която бе домакин на изложбата, призна, че цветята са любимият му обект за рисуване. Но тези, които е получила в залата вместо него, ще останат ненарисувани...

Станчо Станчев е от художниците, които не шумят около себе си. Приятелите му обаче го познават като човек със собствена позиция, която ревностно отстоява. Чете много за изкуството, а през последните години буквално потъва в интернет, за да гледа сайтове за художници. Съпругата му казва, че след смъртта му е открила бележник, в който си е записвал подробно какво е открил в интернет и кои са художниците, които са го впечатлили. Високо цени руската класическа живопис и нейните представители, но така също се прехласва по изкуството на съвременни майстори от Европа и Америка. Постоянно обогатява познанията си, свързани с технологията  на живописта и техниката на рисуване.

Станчо Станчев завършва живопис във Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет и веднага след дипломирането си започва да учителства в Русе. Така минават близо 37 години преподавателска практика в СОУ „Христо Ботев“, където се пенсионира. Успоредно с работата, успява да намира време и за себе си като творец. Основно разчита на ученическите ваканции и на почивните дни, за да рисува. Участва в традиционните годишни изложби на русенските художници, в ежегодните национални изложби на художниците-преподаватели, както и в други общи художествени изложби.

За новата си изложба 72-годишният живописец се готви от близо три години. Представя си експозицията си и мислено аранжира платната в залата. Когато рисува, не разчита на импровизацията и спонтанния изказ, а внимателно подготвя композицията. Работи от натура, като прави множество подготвителни скици и снимки. Така се раждат пейзажите със знакови за Русе сгради по централната улица „Александровска“, по улицата на която художникът живее, „Църковна независимост“, пейзажите от градската градина и парковете на Русе. Особена поетика излъчват зимните пейзажи на живописеца с потъналите в бяла тишина русенски къщи. И, докато пейзажите излъчват някаква носталгия, то натюрмортите с цветя и полски букети са своеобразни колоритни експлозии. Художникът рисува със страст рози, божури, слънчогледи или хризантеми, донесени вкъщи от съпругата му, също учителка. А когато завърши някоя нова работа, тя е първият му критик, чието мнение иска да чуе.

Под две от картините в последната изложба на Станчо Станчев са поставени етикети с надпис „незавършени“. Един пейзаж и един натюрморт така и не са дочакали финалната мазка на четката и художникът не ги е подписал. Интригуваният зрител вторачва поглед, за да открие недовършеното в тях, но не го открива. Вероятно защото, както е казал френският художник, представител на класицизма, Жан-Огюст-Доминик Енгр,  „когато една творба е започната както трябва, тя е завършена още в самото начало“.

Тази констатация се отнася и за картините на Станчо Станчев.


Автор:
Валентина Караджова
Публикация:
25.06.2014 г. 23:14
Посетено:
2398
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19539-natyurmortite-i-peyzazhite-sa-lyubimi-na-hudozhnika-stancho-stanchev