Изложби

Галерия "Възраждане" представя "Хрумки" на Матей Матеев

Изложба скулптура

Галерия "Възраждане" представя "Хрумки" на Матей Матеев


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА И ОЩЕ

На 24.06.2014 г. от 18.00 ч. в галерия "Възраждане" ще се отрие изложба скулптура „Хрумки” на Матей Матеев. Изложбата ще продължи до 01.07.2014 г.

С повече уговорки изложбата „Хрумки” може да се нарече скулптурна. Използвайки най-различни материали и предмети, Матей откликва по своя остро индивидуален начин на различни обществени проблеми, философски понятия, библейски теми. Неспокойният му дух, игровата му, незнаеща почивка мисъл, работливите му ръце правят от всичко, до което се докоснат, високо художествена изработка. Даже най-обикновените и тривиални предмети, натоварени от него със социална и емоционална значимост, придобиват стойност на художествен факт, като някои от „хрумките” са посветени на приятели, други просто придобиват общественост. Буди възхищение творческата фантазия на твореца, съумяващ да открие многозначението на една обикновеност и да я натовари с нова значимост, с нова творческа функция.
Краси Алексиева, 2014 г.


С откриването на изложбата ще се даде и начало на търг за една от пластиките от изложбата, а именно „Идеалът”. Началната цена на търга е стойността на два билета за пътуване на запад… до... Кюстендил… Където авторът ще разработва програма по усъвършенстване на обекта („Идеалът”).

Търгът ще продължи до края на изложбата.

Комисията е в състав:
1. Председател – писателят Димитър Атанасов – неутрален
2. Заместник-председател – галеристът Сим Алексиев – конфликт за интереси
3. Редови член – художникът Матей Матеев – евентуално губещ „Идеалът”, но с тенденция за успех.

Девиз на търга е „Няма как… 2014”.

Авторските права на "Идеалът" са запазени с цел изграждане на градски монумент.

Всеки може да участва в търга, като в специален плик запише името и цената, която предлага и го предаде в галерия "Възраждане".


◊ ЗА АВТОРА

Много кратка биография на Матей Матеев:

Роден през 1945 г. в Кюстендил. Завършил през 1975 г. НХА София. Организатор и участник на множество пленери, между които над 35 г. Общински международен Пленер гр. Пловдив. Има над 40 самостоятелни изложби в България и чужбина.

Носител на 6 награди за творчеството си, между които награда „Пловдив" 2005 г. и награда  Сребърно Възраждане" 2007 г. Член на СБХ и Дружеството на Пловдивските художници, от 2004 г. е председател на Управителния съвет на най-старото пловдивско читалище – "Възраждане", член на Ротари клуб „Пълдин”.




Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
18.06.2014 г. 13:53
Посетено:
1564
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19480-galeriya-vazrazhdane-predstavya-hrumki-na-matey-mateev