Изложби

"Алегории" - Петър Бояджиев и Даниела Зекина

Изложба графики и фотографии в галерия "Париж"

"Алегории" - Петър Бояджиев и Даниела Зекина


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия “Париж”
представя изложбата

„Алегории“

Даниела Зекина и Петър Бояджиев


(графики и фотографии)

19.06.2014 – 30.06.2014


На 19 юни 2014 г. столичната галерия “Париж” ще отвори врати за една изложба на артистичното семейство българи, живеещи в Канада – Даниела Зекина и Петър Бояджиев. В изложбата ще бъдат представени около 30 творби, обединени под името „Алегории“.

И двамата автори се дипломират в Националната художествена академия през годините 1983 и 1985. Работят години наред в областта на графиката, илюстрацията и дизайна, носители са на престижни международни награди, като в последните двадесетина години живеят и творят в Канада.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Настоящата им обща изложба
ще ги представи на българската публика, като двама напълно различни един от друг творци - както като стил, така и като избор на технически средства. Даниела Зекина ще покаже  деветте древногръцки Музи, вдъхновителки на поезията, изкуството и науката, в серия от графики, изпълнени в класическата техника на офорта. Митология, поезия и нежност ще долови зрителя при срещата си с творбите на Зекина, които са изпълнени с голямо внимание към детайла.

Дори едната от творбите на авторката преди месеци бе достойно оценена с награда от Международното бианале „Footprint Competition and Exhibition” в град Норyoк, Кънектикът, САЩ.

От друга страна, нейният спътник в живота - Петър Бояджиев, е избрал съвсем различна творческа посока, като посланията му често пъти са изчистени от разсейващи детайли и са сведени до метафоричното послание на знака. Въздействието на творбите му е подкрепено и от свободата, която дават на твореца съвременните дигитални технологии и 3D-моделиране. Именно в областта на дигиталната графика авторът печели своите последни международни награди.

В изложбата ще бъдат показани както дигиталните му графики, така и поредица фотографии, които също биват отличени и публикувани на кориците на няколко международни фотографски списания като „Black & White”.

Даниела Зекина и Петър Бояджиев ще се радват да се срещнат отново с българската публика, както и с всички свои приятели и колеги.


Откриването на изложбата ще бъде на 19 юни от 18 часа и е част от една специална вечер за десетте галерии, разположени в непосредствена близост една до друга - на столичната улица „Цар Самуил“. Всички те ще бъдат с удължено работно време до 22 часа, като посетителите ще могат да разгледат както общи, така и самостоятелни експозиции във всяка една от тях - „Алгара“ (изложба от Месеца на фотографията), „Астри“ (изложба от Месеца на фотографията), „Арт къща Куклите“, „Маестро“, “Терра Арт”, „Дега“, „Абсент“, „Проф. Асен Василев“, „Къща музей Борис Христов“ и галерия „Париж“.


Автор:
Борис Павлов
Публикация:
16.06.2014 г. 16:12
Посетено:
1768
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19470-alegorii-petar-boyadzhiev-i-daniela-zekina