Изложби

Изложба на завършващите Националната гимназия за изящни изкуства "Войчех Герсон" - Варшава

Галерия "Дебют" представя

Изложба на завършващите Националната гимназия за изящни изкуства "Войчех Герсон" - Варшава


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на завършващите
Националната гимназия за изящни изкуства "Войчех Герсон" - Варшава


16-27 юни 2014

Откриване: 16 юни, 18.00 часа,

галерия "Дебют", бул. “В. Левски” 62


Националната гимназия за изящни изкуства „Войчех Герсон” е единственото държавно средно художествено училище във Варшава, което е към Министерството на културата и националното наследство на Полша. Почетен патронаж се упражнява съвместно и от Академията за изящни изкуства във Варшава.

Училището привлича младите хора, пристрастени към изкуството, които желаят да развиват своето въображение, творчество и способности, както и да повишат нивото на образованието си.

Творбите в експозицията са на автори, които завършват тази година. Те са създадени под ръководството на г-н Йежи Межвяк – директор на специалности Живопис и Рисуване в гимназията.


◊ ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Предистория:

„През септември 2013 г. в галерията на Българския културен институт във Варшава бе открита изложбата на специалност графика на НУИИ „Илия Петров” – София под надслов „Графични послания върху хартия”. Пред полската общественост бяха показани 76 експоната от областта на оригиналната графика, плаката и авторската книга. Благодарение на всеотдайните и целенасочени усилия на целия екип от сътрудници на института, изложбата бе великолепно експонирана в залата.
 
Сред присъстващите бяха Яцек Дижински, преподавател от Варшавската художествена академия, Йежи Межвяк, председател на Дружеството на варшавските средни художествени училища, Малгожата Дидьо, член на управителния съвет на съюза на художниците в Полша и ученици от средното художествено училище „Войчех Герсон” във Варшава. Всички те изказаха възхищението си от работата на българските ученици и преподавателите им, от високото ниво на българската графична школа.

Реализираните по време на престоя ни контакти, носят потенциал за прерастване на взаимоотношенията между българското и полското средни художествени училища, в двустранен творчески обмен и сътрудничество в различни аспекти. Отправената от българска страна покана за изложба на ученически работи в галерия "Дебют" през м. юни 2014 г. бе приета с радост.

Настоящата изложба живопис, включваща 24 работи - голямоформатни натюрморти и фигурални композиции, на зрелостници от класа на проф. Йежи Межвяк, ще бъде много полезна за нашите ученици поради изключително високото ниво на полската художествена гимназия като цяло. Тази изложба е първото събитие от този, надяваме се, дълготраен и успешен обмен.”

Снежина Бисерова
Преподавател по графика в НУИИ „Илия Петров”



Изложбата се организира с любезното съдействие на Банка Пиреос.
Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
12.06.2014 г. 12:51
Етикети:
Варшаваизложбагалерия Дебют
Войчех Герсон
Национална гимназия за изящни изкуства
Посетено:
1184
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19439-izlozhba-na-zavarshvashtite-natsionalnata-gimnaziya-za-izyashtni-izkustva-voycheh-gerson-varshava