Изложби

Галерия "Арт 36" представя Людмил Лазаров

Изложба абстрактна живопис

Галерия "Арт 36" представя Людмил Лазаров


◊ ИЗЛОЖБАТА

Людмил Лазаров
Изложба
10-26 юни 2014

Вернисаж: 10 юни, вторник, 18:00-20:00 ч.
Галерия "Арт 36", ул. „Славянска” 40, София


В последните години Людмил Лазаров създава чисто абстрактно изкуство. Той не се отказва от аристократизма на класическата живопис, като използва техниката на маслени бои върху платно и някои нейни технически похвати. С четка нанася живописни пластове върху цялата повърхност на платното, последователно напластява фактурата жестово, “а ла прима” и запечатва следите на процеса. Така достига до свой автономен стил в концепцията си за същността на живописта, такава, каквото тя е в днешното време на постмодернизма. Психологическата му активност променя цялостно възгледа му за изкуство от неокласицизма към безпредметната абстракция. В изкуството му настъпва трансформация, която променя пластично - концептуалния му код по отношение на цвят, форма, обем, композиция, съдържание. В изразните си средства художникът достига до пълната ахроматичност на живописната повърхност, която представлява една сплав от надживописвани една над друга повърхности, носещи внушение за първично единство на субстанцията. Този “бавен експресионизъм”, както го нарече изкуствоведът Надежда Джакова, пластичната форма загатната в предходните му платна, сега напълно се обезсмисля, но се запазват следи от “силовото й поле”, разтворени в релефа на живописното покритие.

Живописните платна са без название, напълно медитативно те са освободени от съдържание, внушаващи сетивното потапяне в “нищото”, със сливането на съзнанието с вечността. Картините са извън конвенционалното си единство - като отворени композиции, безпредметни, носещи следи от непрекъсната промяна в дълбочина и по повърхността, запечатали движението на жеста и на усещането за финална завършеност, след която единствено и само светлината има значение. И точно този аскетизъм или по-скоро дуализъм на видимото и скритото под него отключва другата духовната сетивност на зрителя, която усеща цвета над и във сивотата, усеща вибрациите на материята и вътрешната свързаност на промените. Защото зад всеки пласт на картината стои още една, и още една, и още една... картина, като енигма на сътворението.

Изкуството на Людмил Лазаров носи силната сплав на артистична свобода и свободомислие, живото му усещане за хроматичност на духовната сетивност. Това е живопис, сътворена като социален контрапункт на масовата култура и украсната развлекателност. Асоциативно тя е визуалното стъпало, което ни поставя над циментираната сплав на исторически пластове и ни извежда на повърхността, на светлина, за да продължим живота си…
Пламена Димитрова-Рачева
Изкуствовед


* * *

Галерия „Арт 36“ е най-старата частна галерия в София. Открита е на 26 октомври 1990 г. с изложба на Димитър Казаков. Галерията се намира в подземно пространство на ул. „Славянска“, където разполага с неголяма площ. Въпреки скромните си размери, салонът оказва силно влияние на развитието на нашето изкуство през 90-те години. До днес тя продължава активната си програма
в презентирането на водещи имена в българското изкуство. Галерията се утвърждава и като откривател на млади таланти. Основател и ръководител на галерия „Арт 36“ е Камелия Минчева.


Автор:
Галерия "Арт 36"
Публикация:
07.06.2014 г. 13:07
Посетено:
1925
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19407-galeriya-art-36-predstavya-lyudmil-lazarov