Изложби

А портретът от стената...

Изложба на Мирослав Моновски и Марина Костова

А портретът от стената...


◊ СЪБИТИЕТО

„А портретът от стената...” е най-новата изложба в музея „Дом на хумора и сатирата”. С нея започва летният цикъл от „Весели четвъртъци”, като всеки предоставя възможност за срещи с оригинални и неповторими творци от страната и чужбина.

На 5 юни от 17.30 часа в зала 7 ще имаме възможност да видим компютърна графика от Мирослав Моновски, колажи от Марина Костова, като арт принтът е дело на Костадин Кутрянов.

Авторите са подготвили изненади, надяваме се ние също да ги изненадаме, освен това нашият земляк Мирослав Моновски има и личен празник и не пречи първо от нас, ден-два по-рано, да чуе HAPPY BIRTHDAY!


◊ АВТОРИТЕ

А портретът от стената” е втората самостоятелна изложба на Моновски в родно Габрово. Преди 9 години, отново в ДХС, той ни поведе да търсим жената (”Търсете жената” се наричаше тогавашната изложба от компютърна графика) и вероятно повикът продължава да е актуален и в новите му творчески дирения!

Само през последната година Мирослав Моновски има три изложби в Бургас. Там не само има много обожателки сред светския елит, както издават медиите, но и се включва в благотворителни акции със свои рисунки. Дълго се обсъжда и акцията му в един от подлезите, място, твърде необичайно за експониране и подаряване на графики за спомен! В Габрово пък Моновски ще покаже непозната и неизползвана у нас техника на рисуване, но за нея ще научим в деня на откриването от самия автор.

Марина Костова за първи път ще покаже свои произведения в Музея „Дом на хумора и сатирата”. Тя е завършила специалност „Приложни изкуства” в училище с художествен профил и литература и история в Пловдивския университет. Има и магистърска степен по „Масови комуникации и журналистика от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Трудовият й път е свързан с бургаския всекидневник „Компас”, информационния сайт „Е-Бургас” и българо-руския електронен портал „Бургаски репортер”. А след срещата с творчеството на художника Моновски, поканен от нея за участие в благотворителна изложба, се „ражда” тандемът Моновски-Костова с първа съвместна изложба шаржове. Може да се каже, че авторката е „откритие” на М. Моновски: веднъж, разглеждайки негови шаржове, тя му прави и подарява хумористичен портрет. И така започва своеобразна творческа надпревара между художник и журналист.

На „Веселия четвъртък” ще имаме удоволствието да чуем и изпълнения на китара на млади таланти от Музикална школа ПРИМА ВИСТА - Габрово. Така сред музика и багри ще посрещнем идващото лято в Музея „Дом на хумора и сатирата”.



Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
03.06.2014 г. 16:46
Посетено:
1241
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19369-a-portretat-ot-stenata