Изложби

Небе за всички нарисува 6-годишната Меги

Средствата от първата й самостоятелна изложба ще бъдат дарени на СОУ "Проф. д-р Иван Шишманов" – Варна, за деца с нарушено зрение

Небе за всички нарисува 6-годишната Меги


◊ СЪБИТИЕТО

„Небе за всички“ е заглавието на първата самостоятелна изложба на 6-годишната Меги Вълканова от Варна.

Откриването е на 1 юни, Международния ден на детето, от 16 часа в галерия „Буларт“ (ул. „Шипка“ 22, Варна).

Събитието има благотворителен характер. Събраните средства ще бъдат дарени на СОУ за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна. Те имат нужда от съдействие и финансова помощ за осигуряване екипировка за специфичния спорт шоудаун (спорт за незрящи, наподобяващ тенис на маса), която включва персонални ръкавици, специални бати (хилки) и топче, което докато се търкаля по масата издава шум, по който незрящите се ориентират къде се намира. Децата от училището са доказани победители в множество спортни и културни форуми и категорично заслужават нашата подкрепа.

Изложбата ще остане в галерия „Буларт“ до 6 юни.


◊ ЗА МЕГИ И ИЗЛОЖБАТА

Шестгодишната Меги Вълкaнова представя колекция от живописни композиции, специално създадени за събитието и пространството на галерията. Поканата за нейната първа самостоятелна изложба дойде от куратора Дора Дончева и е включена в програмата „Райска усмивка“ на фондация „Рая Георгиева“ за стимулиране на детското творчество.

Меги Вълканова е на 6 години. Родена е на 10 март 2008 г. във Варна. Не обича да оцветява, но обича да рисува, най-вече по ръцете си. И когато моливите и флумастерите започнаха да не я удовлетворяват като материал за изразяване, мама и тати й подариха малък статив, платно и акрилни бои. Да се рисува с тях се оказа далеч по-забавно, а и дава по-голяма свобода.

Освен картините, ще се продават и картички с репродукции на платната, нарисувани от Меги. Цената им е символична - 2 лева, за да може всеки, който има желание, но не разполага с много средства, да подкрепи нейната кауза. 

Благодарим и на Десислава Христова, която напълно безвъзмездно изработи картичките, както и на Соня Врайкова за прекрасните снимки.

Изложбата се осъществява с подкрепата на галерия „Буларт“, Фондация „Рая Георгиева“, Дамски мотоклуб „Moto Angels“, ЧДГ „Д-р Мария Монтесори“ и сайтът за култура и изкуство Formalno.com.
Автор: Организаторите
29.05.2014 г. 15:59
Посетено: 849
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19324-nebe-za-vsichki-narisuva-6-godishnata-megi