Изложби

"Извървени пътища" - изложба живопис на Владимир Пенев в Пловдив

Галерия "Жорж Папазов" представя

"Извървени пътища" - изложба живопис на Владимир Пенев в Пловдив


◊ ИЗЛОЖБАТА

„Извървени пътища”
изложба живопис на художника Владимир Пенев



На 28 май (сряда) 2014 от 18.00 часа галерия „Жорж Папазов” ще открие изложба на художника Владимир Пенев. Под мотото „Извървени пътища” художникът ще представи колекция от произведения: натюрморт, пейзаж и голо тяло.

„Реалността е вдъхновението за създаване на голяма част от моите картини", споделя художникът. Подобно на поета, който разкрива вътрешното, скрито значение на думите, така и Владимир разкрива невидимата логика на видимия свят. И добавя: „Една сграда, едно дърво, една човешка фигура имат свой скрит заряд, своя значимост и живот. Впечатлилата ме изобразителна реалност е подтик в картините ми да се стремя към драматургична последователност, скрита фабулност, ако щете – сюжетност. Целта на всичко е постигане на контакт със скритите, амбивалентни, подсъзнателни страни на нещата и предметите, които ни заобикалят.”

След гостуванията на Владимир Пенев през 2007 и 2009 година в „Жорж Папазов”, Пловдив, „Извървени пътища” е третата по ред експозиция, с която галерията представя именития български артист.

Изложбата ще продължи до 20 юни 2014 година.


◊ ДРУГИТЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Времето е спряло някъде на изхода и входа на една оголена душа, която се движи под небето на разгънати чадъри – самотна и непозната – покрай белите дървета, между носталгията по една бленувана реалност и изкушенията на една греховна невинност.

Един свят, в който подсъзнателното, асоциативната подвижност и пластическата светлина са пренесени от света на отвъдното в света на едно изтънчено емоционално внушение, което живее по неписаните закони на душата.

„Светът на Владимир Пенев”, акад. Светлин Русев



„За заглавието използвам "строфа" от слово на проф. Светлин Русев за творчеството на любимия му ученик. Но освен между илюзията и надеждата Владимир Пенев изгражда "сюжетността" на своята живопис между дъжда и светлината, между "насън" и "наяве", между зората и здрача, на ръба на хоризонта, там далеч между убежните точки на Сътворението и Безкрайността на Човешката вселена.

Разглеждайки изложбата в галерия "Жорж Папазов" в Пловдив, зрителят занемява пред величието на тишината, притихнала в прегръдките на художника. Самият той се е стремил въздухът, наситил творбите му, тихичко да шумоли, да гали сетивата, да кара очите да се усмихват, сърцето да тупти спокойно, само малко, ама съвсем малко учестено, музиката да ходи на пръсти, танцът да плува в пространството, поезията да ромони като кристална вода в малък градински кът, носталгията да се полюшва върху люлката на тъгата, радостната усмивка да се крие в тайнствените дебри на душевното спокойствие.”

„Между илюзията и надеждата” Светла Москова, изкуствовед
При откриване на изложбата на Владимир Пенев в галерия „Жорж Папазов” през 2009 година.


Когато се срещне за първи път творчеството на един от най-ярките свещенослужители в храма на българското изобразително изкуство - художника  Владимир Пенев (име, което спокойно може да бъде споменавано до тези на големите майстори на нашата живопис), непредубеденияТ зрител, виждайки неговите произведения, разбира, че за да се създава поезия, не винаги е нужно да си служиш с писаното слово. Достатъчно е да си докоснат от Бог - а Бог не само е докоснал Владо, а направо е  изсипал в душата му  разбирането за съвършенство.

„Извървени пътища”, Светослав Георгиев-Слави, поет, музикант, журналист


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ВЛАДИМИР ПЕНЕВ

Роден на 19.02.1956 г. в Димитровград, България.

Завършва Художествената академия в гр. София, специалност Живопис, при проф. Светлин Русев през 1981 година. През същата година е приет за член на СБХ. Участва в почти всички Общи художествени изложби в България, както и в редица представителни изложби на българското изкуство в чужбина: Москва, Виена, Токио, Амстердам и др.

Участник в международни пленери и симпозиуми.

От 1983 до днес Владимир Пенев е автор на над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина - в Германия, Англия, Португалия, Испания, Италия, Холандия, Швейцария, Австрия, Франция.

Произведения на Владимир Пенев притежават НХГ, СГХГ, почти всички художествени галерии в страната, както и частни колекции в чужбина.

Работи в различни направления на живописта: фигурална живопис, композиция, портрет, голо тяло, натюрморт, пейзаж. Автор е на няколко стенописа.

Владимир Пенев живее и работи в София.

     

Автор:
Галерия "Жорж Папазов"
Публикация:
24.05.2014 г. 14:25
Посетено:
2358
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19282-izvarveni-patishta-izlozhba-zhivopis-na-vladimir-penev-v-plovdiv