Изложби

Юбилейна изложба на карикатуриста Теню Пиндарев

По повод 85-та годишнина на художника

Юбилейна изложба на карикатуриста Теню Пиндарев


◊ СЪБИТИЕТО

Юбилейна изложба на карикатуриста Теню Пиндарев
24 март – 22 април 2006
откриване – 23 март, четвъртък, 18.00 часа


◊ ЗА АВТОРА

Теню Пиндарев е един от признатите доайени сред българските карикатуристи. Над 60 години активна творческа дейност му отреждат почетно място не само по страниците на всички хумористични издания но и в съзнанието на хиляди зрители, за които опростената, изразителна рисунка и ведрия, дружелюбен хумор са станали от години запазен знак на един самобитен и запомнящ се стил.

По времето когато започва дейността си като карикатурист, Теню Пиндарев е вече художник с изграден творчески облик и същевременно личност с чувствително гражданско съзнание. Лаконичната и гъвкава линия в неговите карикатури е одухотворена от една достойна човешка позиция, която отрича жестокостта, несправедливостта, лицемерието, присмива се на глупостта, отвращава се от моралното падение, съчувства на онеправданата наивност и доброта. Хуморът му е незлоблив и опрощаващ, стоплен от разбиране към невинните пороци на човека.

Работи също и в областта на графиката и е автор на редица литографски цикли. Илюстрира книги – предимно хумористична литература. Автор е на множество плакати, както и на портретни шаржове на изтъкнати българи.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата в СГХГ е посветена на неговата 85-годишнина и включва над 70 творби от различни периоди на творческата му дейност. Сред тях са циклите, посветени на Алеко Константинов и Чудомир, дружески шаржове на известни личности – хора на изкуството, обичани и уважавани от художника, както и множество карикатури на различни теми, някои от които са станали емблематични като отражение на актуални събития в политическото и духовното пространство.

Специален интерес представлява паното, наречено “На юбилейната изложба на Стоян Венев през 1964 г.”, над което художникът работи през 1998 – 2001 г. В него са включени 204 шаржови портрета на известни дейци на културата през този период.


◊ ТЕНЮ ПИНДАРЕВ НА ЕЗИКА НА ФАКТИТЕ

Теню Пиндарев е роден през 1921 г. в Казанлък. През 1946 г. завършва живопис в Художествената академия в София при проф. Илия Петров. През 1948 г. е назначен като художник-редактор във в. “Стършел”, където работи до 1980 г. След това в продължение на четири години е в редколегията на сп. “Карикатура”. Многобройни са участията му в наши и международни изложби на карикатурата – Габрово, Москва, Берлин, Хавана, Прага, Будапеща и др. Има приз за отлично представяне в Монреал и първа награда на международна изложба в Тренто – Италия. Негови творби са притежание на НХГ, Дома на хумора и сатирата в Габрово, художествени галерии в Казанлък, Пловдив, Варна, Търговище, Разград и на частни колекции в страната и чужбина. Носител на орден “Кирил и Методий”. Почетен гражданин на град Казанлък.

Автор:
СГХГ
Публикация:
20.03.2006 г. 15:27
Посетено:
845
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/1928-yubileyna-izlozhba-na-karikaturista-tenyu-pindarev