Изложби

Известни българи и чуждестранни творци рисуват в помощ на талантливите деца

Албино Пити е в България, за да завърши един от най-интересните си проекти

Известни българи и чуждестранни творци рисуват в помощ на талантливите деца

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Знаете ли, какво обединява космонавта Георги Иванов, Александър Чирков, Христо Явашев-Кристо, Валя Балканска, Васил Найденов, Димитър Бербатов, Желю Желев, Станка Златева, Стоянка Мутафова и италианския фотограф Марко Де Сантис?

Това, което ги обединява, е творецът Албино Пити и съвместните му творби с известните български имена, намерили своето място в Галерия за съвременно изкуство Towers Gallery by Art Rental от 10.05. до 31.05.2014 г.!

Албино Пити е италиански художник, който отдавна е надхвърлил призванието да бъде просто художник, както и рамките на родината си. Неговата лична философия за изкуството и създаването, го карат да разкъсва окови, да прескача рамки, да срива табута и норми и да търси новото. Карат го да търси себе си неуморно, яростно да се надскача, да изпразва цялата си вътрешна динамика и енергия, да устремява целия си творчески и емоционален заряд и да ражда експлозии в платната си.

Албино Пити е създал няколко движения в съвременното изкуство като Експансионизъм, Абстрактен символизъм, Трансвизионизъм. Работата му се простира далеч над стандартните похвати в изобразителното изкуство. Той смело търси нови форми на изява в инсталацията, интерактивното изкуство и пърформанса. Пити получава международно признание и негови творби се излагат в музеи и галерии в целия свят.

Днес Албино Пити е в България, за да завърши един от най-интересните си проекти. Той е посветен на Христо Явашев-Кристо.

Христо Явашев е световноизвестен артист - авангардист, чието име е записано в историята на съвременното изкуство  в резултат на смелите му проекти като опаковането на Райхстага, най-стария мост в Париж, 38 километровите завеси в Калифорния и платнените портали в Сентръл Парк в Ню Йорк. Роден и получил част от художественото си образование в България Кристо продължава обучението си в Прага и Виена. Напуска социалистическия лагер, скрит в тоалетната на международен влак. Съвсем млад прави портрети на Де Гол и се прочува като рисувач от ранга на Веласкес и Рубенс. Христо Явашев, с артистичен псевдоним Кристо, вероятно е най-известният жив художник в целия свят. Той е фактор в 140 музея в света и един от големите поводи за гордост на България.

Вдъхновен от родината на своя колега и приятел и с голямо уважение към творчеството му, Пити си позволява да представи на българската публика, една концептуална изложба, съвместно с италианския фотограф Марко Де Сантис.

Същевременно, като човек и като артист, той застава зад една благотворителна и социална кауза, за да ни покаже, че изкуството е най-великото средство, което обединява, лекува, изгражда, развива и преобразява нас и света ни. Целта на изложбата е да съдейства на Фондация „Димитър Бербатов“, която подпомага социалната интеграция и личностната реализация на талантливи деца в неравностойно положение, работи в посока образоването на младите хора и предоставяне на възможности да развиват качествено своите дарби.

 

◊ ПРОЕКТЪТ

В този проект Пити обединява двадесет и шест знакови личности от обществения, културния и политически живот на страната. Александър Томов (борец), Александър Чирков, Божидар Искренов, Бойко Борисов, Боян Радев, Валя Балканска, Васил Найденов, Гала, Георги Иванов (космонавт), Даниел Боримиров, Димитър Бербатов, Желю Желев, Иван Абаджиев, Илиана Раева, Йордан Йовчев, Недялко Йорданов, Нешка Робева, Ники Кънчев, Сергей Станишев, сестри Малееви, Слави Трифонов, Станка Златева, Стефан Данаилов, Стефка Костадинова, Стоянка Мутафова и Христо Стоичков правят първите щрихи за всяка от картините, които Албино Пити завършва по своя неповторим и уникален начин.

Всички двадесет и шест картини са безценни, не само заради невероятния талант на признат художник като Пити, а и подари факта, че принос за тях имат и българи доказали и записали своите имена в историята на България. Поради тези причини, картините ще бъдат продавани чрез нестандартни оферти. Всеки може да предложи своята цена и да напише защо иска да притежава определена картина на e-mail: offers@artrental.bg. Всички писма ще достигат до Албино Пити, като в края на изложбата художникът ще реши кой ще бъде техният нов собственик, не заради цената която е предложена, а заради причината, с която всеки е обосновал своето желание. Част от събраните средства ще бъдат в помощ на деца от Фондация „Димитър Бербатов“.

 

Изложбата ще бъде представена от 10.05.2014 до 31.05.2014 в Галерия за съвременно изкуство Towers Gallery by Art Rental.

Официалното събитие, отбелязващо изложбата ще се състои на 22.05.2014 г. от 19:00, на което се очаква да присъстват личностите, застанали зад инициативата. Towers Gallery е проект на компания Арт Рентал и се намира в Софарма Бизнес Тауърс, ул. "Лъчезар Станчев" 5, София.

 

Автор:
Art Rental
Публикация:
21.05.2014 г. 14:22
Посетено:
1406
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19252-izvestni-balgari-i-chuzhdestranni-tvortsi-risuvat-v-pomosht-na-talantlivite-detsa