Изложби

Изложба "Писателите – съвестта на България" в Пловдив

Европейската нощ на музеите и галериите в ОИ "Старинен Пловдив"

Изложба "Писателите – съвестта на България" в Пловдив


◊ ПОКАНА

Уважаеми Дами и Господа,
 
В Европейската нощ на музеите и галериите на 17 май 2014 г. ОИ „Старинен Пловдив“ и Национален литературен музей Ви канят на откриването на изложбата „Писателите – съвестта на България”.

В експозицията ще бъдат представени снимки и ръкописи на най-бележитите творци на българската литература през последните 100 години. Посетителите ще могат да видят документални свидетелства за живота и творчеството на почетния председател на съюза при основаването му - Иван Вазов, на Петко Р. Славейков, на творците от кръга „Мисъл” (д-р Кръстьо Кръстев, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Петко Тодоров). В изложбата намират достойно място с уникални експонати още Алеко Константинов, Тодор Влайков, писателите и поетите от литературните кръгове „Хиперион”, „Стрелец” и „Златорог”. Особено място е отделено на национално значими и хуманни каузи, зад които застават българските писатели – издирването на Гео Милев, Сергей Румянцев и Христо Ясенов през 1925 г., спасяването на българските евреи през 40-те години и т.н.

Представени са и творците от Съюза на писателите от провинцията, както и женските писателски дружества с техните председателки Евгения Марс и Екатерина Каравелова. Припомняме и „забранени и забравени" творци като Змей Горянин, Асен Христофоров, Петър Кишмеров, Славчо Красински. Експозицията показва също оригинални плакати за литературни четения от 30-те и 40-те години на ХХ в.

Изложбата, която ще се открие от 18:00 ч., е дело на литературният историк Румяна Пенчева – главен уредник на отдел „Фондове и литературно наследство” при Националния литературен музей.
 
В Европейската нощ на музеите и галериите от 19:00 ч. в Балабановата къща ще се открие и изложба на НХГ "Цанко Лавренов".
 
В къщата посетителите ще могат да разгледат и изложбата "В началото бе буквата", с която Кирило-Методиевския научен център към БАН гостува на ОИ "Старинен Пловдив" по повод празниците в чест на славянските братя.
 
За Нощта на 17 май 2014 г. ОИ "Старинен Пловдив" обявява отворени врати за къща Хиндлиян и галерия "Златю Бояджиев".
 



Автор:
Александра Арабова
Публикация:
16.05.2014 г. 13:07
Етикети:
Посетено:
1182
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19204-izlozhba-pisatelite-savestta-na-balgariya-v-plovdiv