Изложби

Арт галерия "Le Papillon" представя Илия Милков (1927-2009)

Изложба живопис от 19 май до 11 юни 2014

Арт галерия "Le Papillon" представя  Илия Милков (1927-2009)


◊ СЪБИТИЕТО

За втори път в арт галерия "Папийон", от 19 май до 11 юни, ще бъде представено част от необятното живописно творчество на емблематичния художник Илия Милков.

С голяма радост Ви каним да се потопите в топлината и хармонията, струяща от богатите на багри и енергия платна на Илия Милков - известен като един от най-добрите майстори на пейзажната живопис у нас. В колекционерските среди той е търсен и харесван, като вече е добре познат и за широкия кръг млади ценители на изкуството. Съвременното ни пейзажно изкуство е богато и с приноса на Илия Милков - този последователен в своя житейски и художествен път плевенски художник, майстор на пейзажа и цветната магия, категорична е проф. Джурова.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Тази изложба е своеобразна ретроспекция на неговото творчество, почит към красотата и хармонията от цветове, която е създал. Селекцията от картини, която Ви представяме, включва платна от 1986 година до последните произведения на Илия Милков, завършени през март 2009 г. Творбите от ранният му монохромен и бял период са притежание на общински и градски галерии от страната и не са включени в експозицията. Произведенията му след 80-те години все повече излизат от деликатната ранна монохромна гама и отиват към определено увеличение на цветността, довела до последните му творби, които бележат един творчески катарзис през последните му творчески и житейски години. Работата му с варненската галерия „Папийон” предизвиква появата на активното синьо в много от последните му творби. Цветовете стават отдушник на всичко сиво от предходни периоди, като  можем спокойно да ги определим като проява на цветно опиянение. Неговите пейзажи се отличават с типичния си архитектурен ландшафт, особения силует на причудливо наклонените стволове на дърветата, безлистните корони, монохромната гама, нарушавана на моменти от появата на драматично черно в детайла. В общата тенденция на пейзажа, застъпвана от художници като Илия Милков, живописта се професионализира в неакадемичен и нестилизационен вид, което придава на композицията стабилност и уют, а по-късно, при модернизацията на изкуството, запазва усещането за здрави стойности. И ако биографията представя хронология и факти, то цвета, контраста и хармонията в платната на Илия Милков говорят за истинската живописна душевност на един силно привързан към природата и земното творец, изпълнил градския, селския и индустриалния пейзаж  с несъизмеримо чувство и топлина, съумял да впише всяка житейска истина в картините си, да й придаде живот чрез цвят, а чрез цвета – смисъл. Творец, неуморим в любовта си към българското, носталгичното и красивото, към хармонията от цветове, звучащи като мелодия.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Илия Милков (1927-2009)    

Роден на 10 октомври 1927 година в село Ставерци, Плевенско. Учил е в с. Ставерци, гр. Оряхово и гр. Враца. Има средно техническо образование.

Занимава се с живопис от 1950 година, като в началото  рисува карикатури за вестници и списания, които отпечатва в местния и централния печат. Има публикувани около 300 карикатури.

Изложби и участия:

Участва в Общи художествени изложби в София и други градове на страната.

Става член на Съюза на българските художници през 1967 година, избран е в ръководството на групата на художниците в гр. Плевен. Двадесет години е председател на нейният художествен съвет.

Има самостоятелни изложби в София – 1973 г., Пловдив – 1976 г., Русе – 1977 г., Орешак – 1982 г., Никопол – 1989 г. Негови картини са включени в представителни изложби на България в Мексико, Русия, Полша, Чехия, Ирак и др. През 1993 г. представя картини в „Отел Друо“ - Париж.

Награди:

Получава национални награди от ОХИ в Пловдив – 1976 г., Русе – 1970 г., Шумен – 1971 г., Смолян – 1972 г. През 1971 г. става носител на „Наградата на София за живопис” – III степен. Носител е на орден „Кирил и Методий” І и ІІ степен за заслуги в изобразителното изкуство.

Националната и кабелни телевизии са излъчвали документални филми за творческия път на художника.

През 1997 г. във връзка със 70-та си годишнина участвува в изложба „Имена“ в София. Участник е във всички издания на биенале на малките форми в изобразителното изкуство – 2002, 2004, 2006, 2008, 2010 г., провеждан в гр. Плевен. Носител е на специалната награда на журито за живопис на Първото биенале на малките форми през 2002г.

По случай 80-годишния си юбилей прави три самостоятелни изложби през ноември 2007 г. в галерия „Ил. Бешков” гр. Плевен, през месец февруари 2008 г. в галерия "Папийон" – Варна, и през юли 2008 г. в галерия на „Шипка” №6 гр. София. Един от номинираните автори в заключителната изложба – национални награди за живопис, скулптура и графика на Алианц България 2008 г.

Същата година става носител на званието „Почетен гражданин на град Плевен”.

Негови живописни платна са собственост на НХГ - София, много окръжни галерии притежават негови живописни платна, както частни колекционери и частни галерии в страната и по света.

 

 

Автор:
галерия "Папийон"
Публикация:
15.05.2014 г. 14:30
Посетено:
3922
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19192-art-galeriya-le-papillon-predstavya-iliya-milkov-1927-2009