Изложби

"Дъщерята на рибаря" гостува в Сити Център София

Изложбата от черно-бели фотографии на Георги Илиев може да разгледате до края на месец май 2014 г.

"Дъщерята на рибаря" гостува в Сити Център София


◊ ИЗЛОЖБАТА

"Дъщерята на рибаря"
Георги Илиев


„Някога, твърде отдавна, живял на един остров рибар със своята жена. Те имали дъщеря, красавица..." Така започва една от многобройните приказки за дъщерята на рибаря, романтичния образ – символ на покорство, търпение и вярност. Именно на откриването на този образ Георги Илиев, Български фотограф, преподавател по визуални комуникации в Нов български университет, е посветил две години.

„Желанието ми е да предам на зрителите един събирателен образ на жената и дъщерята на традиционния рибар. Жена, която заедно с ежедневните си домакински задължения е принудена всеки ден да очаква завръщането на своя мъж или баща, съзнавайки, че всеки път когато той отива сред вълните, може да му е последен и тя може никога да не го види отново“ – споделя авторът Георги Илиев, който снима от петнадесетгодишен и има осем международни изложби в градовете Базел (Швейцария), Цюрих (Швейцария), Хамбург (Германия), Солун (Гърция), както и у нас.

„Опитал съм се чрез фотографиите да предам ежедневието на рибарската дъщеря, нейният стремеж да се отдели от бремето на рибаря и нейната орис да остане завинаги съдбовно свързана с рибарството. Ако разгледате изложбата, ще видите, че на моменти дъщерята дори се превръща в риба“ – добавя Илиев, чиято сила е в художествената актова фотография и портретите.

Изложбата му „Дъщерята на рибаря“ беше показана преди четири години едновременно в България и и в швейцарския град Базел.

„За нас е удоволствие, че Георги Илиев предостави фотографиите си, за да могат посетителите на CCS да се докоснат да красотата на изкуството. Сити Център София подкрепя българските творци и с радост предоставя поле за изява на редица изложби“, казва Ирина Кънева, маркетинг мениджър на Търговския център.


Автор:
Виолета Цонкова
Публикация:
13.05.2014 г. 21:20
Етикети:
фотографияизложбаГеорги Илиев
Сити Център София
Дъщерята на рибаря
Посетено:
1874
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19169-dashteryata-na-ribarya-gostuva-v-siti-tsentar-sofiya