Изложби

Изложба "Накитът" в НБУ

Регионалният исторически музей Сливен гостува на Музея на Нов български университет

Изложба "Накитът" в НБУ


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба "Накитът"
в сътрудничество с Регионалния исторически музей Сливен

Откриването на експозицията ще е на 15 май от 17 ч. в Експозиционната зала на Музей на НБУ.

От 15 май 2014 г. Регионалният исторически музей Сливен гостува на Музея на Нов български университет с изложба „Накитът“. Експозицията е подбрана от богатите фондовете на музея в Сливен и обхваща всички културни епохи – от праисторията до началото на ХХ в.

Основната цел на организаторите на изложбата е да покажат бижутерните изделия не само като елементи на украсата на човека и коня, но и като разпознаваеми за носителите на дадена култура знаци на етническа и социална принадлежност. Изработени от различни материали – злато, сребро, бронз, кост, създадени през различни епохи, превеждащи вкусовете на различни етнокултурни традиции, експонатите създават пъстрата картина на развитието на това високо изкуство през хилядолетията.

Не е случайно, че в експозицията са включени и украси към конската амуниция от тракийско време. През онази епоха конят е бил част от интегралната идентичност на владетеля. За пръв път находките на Г. Китов от разкопките в Сливенската „Долина на царете“ напускат музея в Сливен, за да илюстрират тази традиция и да покажат на зрителя майсторството на тракийските торевти. Също така за пръв път столичните зрители ще видят накити от ранножелязната епоха, от римско време, от периода на българското Възраждане, които ще допълнят техните познания за изкуството по нашите земи.

Благодарим на нашите колеги от Регионалния исторически музей Сливен за готовността и щедростта, с която ни предоставиха скъпоценните артефакти, за тяхната специализирана помощ в подбора на експонатите и съставянето на каталога.

Входът за експозицията е свободен!



Автор:
НБУ
Публикация:
13.05.2014 г. 20:01
Посетено:
1013
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19166-izlozhba-nakitat-v-nbu