Изложби

Изложба на Кольо Карамфилов в СГХГ

В памет на напусналия ни преди няколко месеца оригинален и колоритен художник

Изложба на Кольо Карамфилов в СГХГ


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия
представя

изложба в памет на напусналия ни преди няколко месеца оригинален и колоритен художник

Кольо Карамфилов

14 май – 1 юни 2014

Oткриване на 14 май, сряда, 18.00 часа
в Софийска градска художествена галерия
ул. "Ген Гурко" 1
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)


Ранната и неочаквана кончина на големия български художник Кольо Карамфилов ни накара да организираме тази изложба, за да почетем паметта му и да си припомним силата на изкуството му.

Показваме творби от различни жанрове и периоди, които само повдигат завесата към безкрайността на неговия талант.


Кольо Карамфилов (1963-2014) е роден в Пловдив, където през 1982 г. завършва Сценография в Училището за сценични кадри. От 1983 г. участва в множество общи и групови изложби. Заедно с Димитър Митовски създават тандема „Модерна класика“ и в периода 1989-92 г. осъществяват няколко акции и съвместни изложби. Той е член-основател на авангардната група „Ръб“ и участва във всички нейни изяви в периода 1990-1993. От 1995 г. е член-основател и на група „Диско ’95“. Изявява се като график, илюстратор, живописец, скулптор и сценограф. Печели множество награди.

Кольо Карамфилов е вселена, която не се изчерпва с едно или повече произведения. Той присъстваше в живота ни като съвкупност от много таланти – да рисува, да свири на китара и пее, да говори по един омагьосващо неповторим начин.

В изкуството си обаче е крайно пестелив. Опитва се да изгради визуален език, базиран на кодове – лесно разпознаваеми и достъпни. Някои от любимите си знаци като къща, ръка, крило, сърце, глава той използва отново и отново, насищайки ги с мъдростта на преживените уроци.

Тази изложба не би била възможна без подкрепата на семейството, приятелите и колекционерите на Кольо: Росен Карамфилов, Ина Дамянова, Стефан Божков, Радост Коцева и галерия U.P.A.R.K., Павлина Маринова, Емил Пунгеров и галерия L’Union, Росица Иванова, Николай Неделчев, Елена Йончева и Пламен Тодоров, Емил Иванов, Симеон Джуров, Димитър Тодоранов, Димитър Русев, Георги Добрев, Атанас Хранов, сем. Аделина и Вихрони Попнеделеви, Красимир Добрев.

Кураторски екип: Мария Василева, Станислава Николова, Стефан Божков.


Автор: Петър Димов, СГХГ
10.05.2014 г. 14:11
Посетено: 1809
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19143-izlozhba-na-kolyo-karamfilov-v-sghg