Изложби

Изложба на Петър Мичев в галерия "Ларго", Варна

Изложба живопис

Изложба на Петър Мичев в галерия "Ларго", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго"
представя

Петър Мичев-Педро

Изложба живопис

08-28 май 2014
   
Откриване на 08 май 2014 г., четвъртък, от 18.30 часа в галерията на ул. "Хан Крум" № 8 (до Римски терми) във Варна.
 
• Пресконференция с художника на 08 май 2014 г., четвъртък, от 12.30 до 14.00 часа.
    

◊ ИЗЛОЖБАТА

От 08 май 2014 год. в деветдесет и първата поред изложба арт галерия “Ларго” ще представи плевенския художник Петър Мичев. Двадесетте творби, рисувани за Варна, авторът е населил с любимите си женски образи. За плевенчанина център на Вселената, основна тема в творчеството му и най-силно вдъхновение си остава жената. За нея художникът казва: „За мен жената е земя, тя ражда, силна е като земята. Аз съм й роб, затова в моите картини нежният пол е мечтание”. Като истински познавач художникът изследва многоликата женска природа. Педро я рисува веднъж като нежна любима, друг път като майка и закрилница, в трета картина като митологична русалка, сякаш дошла при нас от дълбините на въображаеми светове. Тя е ренесансова мадона или чиста и непорочна девица, но и млада амазонка или чувствена изкусителка. И така, творба след творба, художникът реди образи като стихове или притчи и ни води за ръка из необятните светове на въображението на артиста.
   
Изключително емоционален, енергичен и експресивен като човек, в картините си плевенчанинът сякаш става друг човек. Вглъбява се, потъва в своите светове – емоцията е напълно овладяна, композициите са изчистени от излишни подробности и са съсредоточени изцяло върху центъра, който в почти всичките му творби е женски образ. За повече от четиридесетте години творчески път Петър не се уморява да изследва загадъчната женска природа. С упование той отново и отново претворява различните лица на жената, така както може да ги види само един истински творец. Ренесансовата красота на мадоната с гълъб, кацнал на рамото й („Мечтание с птица”), ни напомня за Ботичели и Да Винчи. В „Пеперуда” художникът сравнява младата, непорочна девойка с пеперуда - и двете излъчващи уязвимост, крехкост и красота. От някои от творбите лъха еротика, която възпламенява въображението на зрителя. В „Игра с конче” младата амазонка излъчва чувственост, линията на рисунъка следва гальовно нежните извивки на тялото, позата е деликатно-предизвикателна и изпълнена с еротика. В творбата „Червено грозде” откриваме жената-изкусителка, потънала в огнено-червен колорит. Фигурата й се полюшва меко и плавно в ритъма на сластен танц, шалът нежно се разстила, обгръщайки фигурата, прикривайки-откривайки извивките на тялото. Картината излъчва хипнотичност, героинята е като източна принцеса, излязла от приказките. 
   
Но освен магична изкусителка, жената за Педро е и любима, и майка. Две от творбите в изложбата са посветени на светостта на майчинското чувство, на съкровеното, безмълвно общуване между майката и нейното дете. Зорко бдяща над съня на своята рожба, тя е опората на Всемира, отдадена на своята най-важна мисия – да дава живот, да го пази, да го закриля.
   
Елате да се насладите на тази емоционална, вълнуваща експозиция, която не ще ви остави безразлични. Изложбата продължава до 28 май. Повече снимки на www.largogallery.com
   
   
◊ ЗА ХУДОЖНИКА
   
Петър Мичев е роден на 9 май 1955 година в град Плевен. Самобитен и самоук художник, той рисува от 15-годишна възраст. Между 1974 г. и 1990 г. развива артистичната си кариера основно в България. Светът го открива през 1990 г. в брюкселската галерия „Остър ъгъл”, където неговите картини са изложени до тези на Салвадор Дали. Открива големи експозиции във Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Люксембург, Дания и САЩ. През 1994 г. художникът участва в един от най-големите културни проекти на ЮНЕСКО на 20. век, заедно със Сезар, Карсу и Бюфе. През 1997 г. четиримата организират съвместна изложба в монетния двор „Дьо Ла Моне” в Париж. Изложбата е открита от Жак Ширак. Петър Мичев е участвал в над 400 групови вернисажа и е реализирал над 120 самостоятелни изложби в България, Европа, Америка.

От 1991 г. до 1998 г. живее и твори във Франция. Тук Петър Мичев работи с престижни галерии, една от които прочутата „Романет” между Лувъра и Латинския квартал, създала Пикасо като млад автор. Парижката критика определя Петър Мичев като „автентичен, мистичен и невъзможен за дефиниране”. В периода 2000-2005 г. живее в САЩ – в Тампа, Флорида. Пред конгреса на Флорида братът на президента на САЩ – губернаторът Джеб Буш представя Петър Мичев като единствения жител на щата, записан в „Енциклопедия Британика”. След 5-годишното му пребиваване в Тампа, 8-милионният град номинира българина за личност на годината. Името на художника е записано завинаги в златната книга на Палм Бийч.

Мичев има над 10 000 продадени картини. Негови платна са притежание на над 30 музея, галерии, фондации и на известни личности в света сред които Джордж Буш, Владимир Путин и австралийския милиардер Клайв Палмър. Освен в музея на Ватикана, картина на Мичев е сложил приживе в частната си колекция папа Йоан Павел Втори. Творба на Петър Мичев – „Мадона от Флорида” е в музея на Сената и е избрана за пощенска марка - символ на щата Флорида. Петър Мичев е заслужил гражданин на град Плевен от 2005 г. В момента художникът живее и твори в град Плевен.


Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
07.05.2014 г. 17:37
Посетено:
1330
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19112-izlozhba-na-petar-michev-v-galeriya-largo-varna