Изложби

Две изложби във Военноморския музей - Варна

„Учебните ветроходи на България 1879-2014 г.” и „Воини светци”

◊ СЪБИТИЕТО

Военноморският музей, Варна
представя:

Изложбата „Учебните ветроходи на България 1879-2014 г.”

Фото-документална изложба, представяща учебните ветроходи на България от 1879 г. до днес, ще бъде открита във Военноморския музей на 29 април 2014 г. в 14.00 ч. Поводът е домакинството на България на Международната ветроходна регата „Блек Сий Тол Шипс 2014”, която ще се състои във Варна между 30 април и 3 май тази година.

Изложбата е съвместна инициатива на Военноморския музей и Изпълнителна агенция „Морска администрация”, под патронажа на изпълнителния директор к. д. п. Георги Цветков. Разположена е във външната експозиция на музея, пред яхтата „Кор Кароли”.

Експозицията представя всички досегашни учебни ветроходи на България от Освобождението до наши дни: „Келасури”, „Асен” (І), „Стрела”, „Перун”, „Звезда”, „Асен” (ІІ), „Веслец”, „Н. Й. Вапцаров”, „Пионер”, „Курсант 1”, „Калиакра” и „Роял Хелена”. Подборът на снимките и документите е дело на Атанас Панайотов – доктор по история и екип от Военноморския музей. Голяма част от снимките, документите и информацията, включени в изложбата ще бъдат обнародвани за първи път.


Изложбата „Воини светци” гостува във Военноморския музей по повод 6 май - Ден на храбростта и Празник на Българската армия

Изложбата „Воини светци” ще бъде открита във Военноморския музей на 30 април 2014 г. в 11.00 ч. Само няколко дни след най-големия християнски празник Великден, в изложбената зала на музея, чрез 28 икони и щампи на воини светци, ще бъде представено героичното като част от православната иконография.

Експонатите са подбрани от фондовете на Градския исторически музей в Самоков и Регионалния исторически музей – Варна.

Сред изображенията се открояват тези на Св. Георги, Св. Димитър, Св. Мина в характерните за тях сюжети. Те са от различни епохи, придобити от разнообразни източници от България и територията на Балканския полуостров.

Изложбата е посветена на Деня на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май, като в този ден музеят ще работи с отворени врати.


Военноморски музей,
гр. Варна, бул."Приморски" 2


Автор: Силвия Ламбова
29.04.2014 г. 15:36
Посетено: 943
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19073-dve-izlozhbi-vav-voennomorskiya-muzey-varna