Изложби

"Hortus Memoriae" - изложба на Паоло Вивиан

Contempo 2014 | Международен фестивал за съвременно изкуство Варна 2014

"Hortus Memoriae" - изложба на Паоло Вивиан


◊ СЪБИТИЕТО

Contempo 2014 | Международен фестивал за съвременно изкуство Варна 2014

Италиански културен институт - София, Фондация „Рая Георгиева” и галерия „Графит”
с голямо удоволствие ви канят на

Hortus Memoriae | 29 април - 31 май 2014
самостоятелна изложба скулптура, инсталации, обекти
Паоло Вивиан


Пресконференция с участието на Паоло Вивиан и куратора Дора Дончева
28 април | 11:30 ч. | Галерия „Графит” | бул. „Княз Борис І” 65
Вернисаж
29 април | 18:30 ч.
Уъркшоп по съвременна скулптура на Паоло Вивиан
30 април | 14:00-17:00 ч.
01 май    | 14:00-17:00 ч.


Изложба-ребус създава художникът Паоло Вивиан  в VI издание на Международния фестивал contempo 2014. Форумът (25.04. - 04.05.2014) събира в българския морски град, кандидат за културна столица на Европа през 2019, над 100 творци от България, Германия, Франция, САЩ, Мексико, Норвегия, Иран, Унгария, Великобритания, Португалия, Израел, Италия, Австрия, Белгия. 20 галерии и алтернативни пространства в града  и повече от 30 събития превръщат Варна за десет дни в международен център на съвременното изкуство. Фестивалното участие на Паоло Вивиан с проекта "Hortus Memoriae" се организира с партньорството на Италианския културен институт - София. Куратор на проекта е Дора Дончева.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА И АВТОРА

Художникът от Трентино представя в пространството на галерия „Графит” скулптури, обекти и инсталации, изследващи колективната памет - тема, която занимава артиста през последните години. Вивиан се заиграва с концепциите и увлича посетителите в лично пътешествие, като използва мнемонични техники на асоциативното мислене, познати ни от древните метафизични трактати и от съвременната херменевтика. В неговата градина на паметта битуват архитипи и модели на модерността, част от живота на голямото европейско семейство. Той разкрива многообразието на формите на колективното съзнание в процесите на обединена Европа като поставя акцент върху човека и неговата способност за различаване и запомняне.

Паоло Вивиан кодира в галерийното пространство древната формула на Джордано Бруно и трансформира сакралните символи в персонален знак на добродетел, страст или болка. В изкуството му колективната памет има лаконична форма и вертикална посока. Културните архитипи, мутацията на мита и табуто превръща в тотеми на спомена, диалогът между поколенията и ежедневните  човешките контакти - в баркод на модерността. Художникът предизвиква посетителите да намерят паролата към изложбата и да създадат своя градина на паметта. „Възползвам се от миналото, за да проектирам бъдещето, живеейки в моето Сега”, казва творецът и дава централна роля на мира в този имагинерен свят на символи и знаци, наречен Hortus Memoriae на Паоло Вивиан.

Паоло Вивиан (1962, Серсо ди Тренто, Италия) работи в областта на скулптурата, инсталацията и пърформанса. Негови творби са били представяни в програмата на Вилнюс - Европейска столица на културата 2009, в честването на 100-годишнината от създаването на град Диферданж, в проектите „Ъгълът на героите”, Будапеща, ”Природа и изкуство” - под патронажа на холандската кралица,  Off-On - Хамбург, E xi (s)t - Варна, в Палацо Дукале, Августинското абатство, Болцано, галерия „Актус Магнус”, Вилнюс  и др. Негови монументални творби са част от обществени колекции в Natuurkunst, Дренте (Холандия); Italian culture institutе, Берген (Норвегия); парк Gerlache, Differdange (Люксембург); парк Тре castagni, Pergine Valsugana (Италия), Форст, Германия, Рабка - Здрой, Полша, KunstForum, Stubenberg (Австрия), Фондация "Камий Клодел", Ла Брез (Франция) и др. Носител е на международни награди за  скулптура в Италия и чужбина.  Арт директор и куратор  на международните скулптурни проекти „Memoria della amnesia” и "6x6" в Италия; основател на артистичната международна мрежа sKulturclub.


Международният фестивал за съвременно изкуство contempo се организира от фондация „Рая Георгиева”, с партньорството на фонд „Култура” към Община - Варна, варненските частни галерии, български и международни културни институции, организации и бизнес структури с интерес към изкуството. Проектът е в подкрепа на кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019.

Изложбата Hortus Memoriae на Паоло Вивиан се реализира от фондация „Рая Георгиева” с партньорството на Италиански културен институт - София и галерия „Графит”, и с подкрепата на фонд „Култура” към Община Варна и със спонсорството на застрахователна компания „Армеец”, „България Еър”, „Девня цимент”, хотел „Плаза”, „Гранд Мобил”, „Домейн Бояр”, „Джинджър кафе”.

Цветен двуезичен каталог на проекта, документира събитието.Автор: Петра Димитрова, Галерия "Графит"
29.04.2014 г. 15:03
Посетено: 973
Етикети: Паоло Вивиан, обекти, инсталации, скулптура, Hortus Memoriae, Изложба, Варна 2014, Международен фестивал за съвременно изкуство, Contempo 2014
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19068-hortus-memoriae-izlozhba-na-paolo-vivian