Изложби

"Четири сезона в село Бусинци" - изложба на Захари Иванов

Изложба керамика в галерия "Сезони"

"Четири сезона в село Бусинци" - изложба на Захари Иванов


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Сезони” представя

Захари Иванов

„Четири сезона в село Бусинци”

изложба керамика

28 април – 16 май 2014

Откриване 28 aприл, понеделник, от 18.00 ч.,
галерия "Сезони", ул. "Кракра" 2А, Дом на културата "Средец"


Овладял уроците на традицията, усвоил технологията и не на последно място одухотворил занаята, днес Захари Иванов представя част от националната ни керамична школа.

Изложбата ще даде възможност на публиката буквално да се докосне до изкуството на керамиката. Захари Иванов със сигурност ще ни изненада, обещавайки откровение, разкриване на тайнства, път към себепознанието.

В галерия „Сезони” ще бъде монтирано оригинално грънчарско колело и ще има открити демонстрации по грънчарство за деца и възрастни. Посетителите ще имат възможност за разговори и дискусии с професионалисти в областта на керамиката.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изворът на вдъхновение на творчеството на Захари Иванов е в бусинската керамика. Той  ще покаже творби вдъхновени от бусинската керамика, която проучва, като един от най-съществените центрове на народното грънчарство в България. В експозицията са включени голям брой произведения – пластики и съдове, които се доближават от една страна до скулптурата, поради релефността си, а от друга страна до живописната картина, заради цветността. Всички те носят духа на бусинската керамика съчетана с уникалния творчески израз, умения и знания на автора. Тези образци изцяло дело на талантливите ръце на Захари Иванов, разкриват невероятния хоризонт на артистичното поведение.

Авторът Захари Иванов ще въведе зрителя към залата и ще го подготви с един разказ за творческите му търсения и традициите.

В атмосферата на изложбата ще има и редица тематични събития. Авторът ще проведе демонстрация на работа с грънчарско колело в деня на откриването между 18.00 и 19.00 ч., демонстрации за деца, демонстрации за възрастни, уроци по традиционна бусинска керамика. По време на изложбата ще бъде обявена и допълнителна дата за желаещи да изработят свое произведение на грънчарско колело, участниците ще получат творбите си изпечени една седмица след  демонстрацията.

Село Бусинци се намира в Западна България – Трънско, редом с Троян в последните векове е един от най-значителните центрове на народната керамика, чиято традиция популяризира художника. Произведенията, които Захари Иванов представя в „Сезони” са вдъхновени от традицията на Бусинци, но дълбоко оригинални в своето изпълнение, тектоника, формообразуване и колорит. 


◊ ЗА АВТОРА

Захари Иванов завършва специалност „Керамика” в Национална художествена академия през 2001 г. при проф. Ивана Енева и от тогава участва в редица изложби и демонстрации на българската керамика. От 2006 г. той изследва традицията на  бусинската керамика, от която черпи вдъхновение. Творбите на Захари Иванов съдържат топлотата на модерен творец, продължител на здравата традиция в керамиката.

Захари Иванов - избрани изложби:

1999 г. – галерия „Астри”, София
2000 г. – Клуб на архитекта, София
2001 г. – галерия „Гая”, София
2002 г. / 2011 г. – Съюз на българските художници, „Спиридонова изложба”, София
2006 г. – участие в пленер в село Бусинци
2008 г. / 2012 г. / 2013 г. – Международен панаир на занаятите „Етър” – награда от състезание между майстори грънчари


Автор: Галерия "Сезони"
24.04.2014 г. 14:37
Посетено: 1496
Етикети: Захари Иванов, керамика, изложба, галерия Сезони, Четири сезона в село Бусинци, бусинска керамика
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19038-chetiri-sezona-v-selo-busintsi-izlozhba-na-zahari-ivanov