Изложби

"Парченца мелодия" в галерия "Ларго", Варна

Изложба на Милена Димитрова - акварел и рисунка

"Парченца мелодия" в галерия "Ларго", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго" представя

Милена Димитрова

"Парченца мелодия"


Изложба акварел и рисунка

24 април – 07 май 2014

Откриването ще се състои на 24 април 2014 г., четвъртък, от 18.30 часа в галерията на ул. "Хан Крум" № 8 (до Римски терми).
   
Каним журналистите на среща с младата художничка на 24 април 2014 г., четвъртък, от 12.00 до 13.30 часа.


◊ ИЗЛОЖБАТА

От 24 април 2014 год. в деветдесетата поред изложба арт галерия “Ларго” ще представи първата самостоятелна изява на младата варненска художничка Милена Димитрова. Милена е силно свързана с музиката още от малка – свири на пиано, на китара, пее дълги години в „Сребърни звънчета”. По-късно като ученичка в Националното училище по изкуствата Милена е заобиколена от млади музиканти, отдадени на своя инструмент и на любовта си към музиката и това става непресекващ извор на вдъхновение за нея. Така естествено идва и темата на дипломната й работа: музикантите – инструменталисти. На тях е посветена и първата й изложба, наречена „Парченца мелодия”.

Очертаваща се като добър рисувач, Милена  ще представи серия портрети на музиканти и на свои близки приятели, с които абитуриентката дава заявка за бъдещо сериозно развитие в портретния жанр. Експозицията се допълва от няколко морски пейзажа с акварел, както и две пана от гипс, получили комплиментите на професионални художници. Финалния акцент на изложбата откриваме в парченце мелодия, заключено в бронзовата пластика на полюшващ се в ритъма на музиката саксофонист.
   
Като „Парченца мелодия” младата художничка реди серия портрети на музиканти, всеки от тях потънал в своята музика и в общуването със своя инструмент. Изключително лични моменти, претворени от варненката в балансирана комбинация от любопитство към преживяването, трепет от откриването и преклонение пред магията на общуването на твореца-музикант с неговия инструмент. Това сакрално общуване, превръщащо се в посветеност, впечатлява слушателя и го кара да тръпне, потъвайки в музикалната интерпретация. В акварелите и рисунките на Милена саксофонисти, цигулари, млада виолончелистка оживяват чрез музиката и вдъхновената четка на художничката. Като миниатюрни музикални фрагменти картините разгръщат пред нас нежния, уютен и носталгичен свят на музиката. От едната картина се носи джазова импровизация, сладка и лепкава като знойна лятна нощ, в друга преминал през времето тъжен цигулар ни разказва чрез гласа на своята цигулка за онези „… много хора (които) … сутрин тъжни и смълчани… вървят със скрити рани…”. В друга импровизация със сух пастел „Споменът” за минала любов като че ли изплува от бялата мъгла в нежната мелодия на кларинет. И така от картина на картина се разгръща една безкрайна мелодия, сътворена от парченца любов, вдъхновение  и посветеност.
   
Изложбата в „Ларго“ продължава до 07 май. Повече снимки от изложбата на www.largogallery.com

   
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА
  
Милена Димитрова е родена  на 11 май 1995 г. във Варна. От 2009 г. до 2014 г. е ученичка в Националното училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна, специалност „Живопис”. По време на обучението си участва във всички представителни общи изложби на специалността в ГХГ - Варна, галерия „Ларго”, галерия „Актив Арт”, галерия „Ас Арт”.  Младата авторка представя свои творби и в общите изложби на специалността в Български културен институт – Братислава (юни 2011 г., май 2013 г.), Български културен институт “Дом Витгенщайн” - Виена (септември 2011 г.), в Национална ученическа изложба-конкурс в София (май 2011 г.). Милена печели втора награда (2011 г.) и трета награда (2013 г.) в ежегодната есенна изложба-конкурс  на учениците от НУИ „Добри Христов” в галерия „Ларго”. През 2012 г. Милена печели номинация и е един от 14-те участници в проект ”Изразяване във форма”, финансиран от програма "Учене през целия живот”, секторна програма "Леонардо да Винчи”. По този проект избраните ученици от НУИ „Добри Христов” провеждат двуседмична практика-обучение в Сицилия, Италия.Автор: Нели Вълчева, галерист
22.04.2014 г. 16:03
Посетено: 861
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19030-parchentsa-melodiya-v-galeriya-largo-varna