Изложби

Арт галерия "Le Papillon" представя Трендафила Трендафилова

„С няколко птици в себе си вдишвам и издишвам вълните си“ - изложба живопис (24 април - 18 май 2014)

Арт галерия "Le Papillon" представя Трендафила Трендафилова


◊ ПОКАНА

На 24 април от 18.00 часа галерия "Папийон", Варна, има удоволствието да Ви покани на откриване на първа самостоятелна изложба в родния град на талантливата художничка Трендафила Трендафилова.

Изложбата е част от официалната програма на CONTEMPO - Международен фестивал за съвременно изкуство Варна 2014 - некомерсиална платформа за насърчаване, представяне и популяризиране на творчеството на млади автори.

Трендафила Трендафилова, или Персефи Ескес, е млад автор, но с богата творческа биография. Тя е динамична, много чаровна, спонтанна и с безкрайно въздействаща свежест. Родена 1989 г. във Варна в семейството на архитект и оперна певица. Рисува от ранна възраст с перспективата да наследи професията на баща си. Завършва хуманитарната гимназия във Варна с профил Изобразително изкуство, след което учи архитектура за няколко години. Желанието да разгърне повече своето вдъхновение и свобода на изказа я отвеждат към живописта и завършва Националната художествена академия, специалност Живопис при проф. Валентин Колев. Музиката и поезията са още едни изразни средства на изкуството й. Бъдещите й проекти ще бъдат едно откритие-интерпретация, съчетаващо тези три основни посоки в нейното творчество. Има реализирани няколко успешни самостоятелни изложби и участия в много общи, както и редица награди - Лятна академия във Виена - награда за дипломна работа връчена от Национална художествена академия София, 2013 г.; през 2012 г. - Първа награда "Първо международно студентско биенале на рисунката" СБХ, Първа награда за живопис в Национален студентски конкурс "Атанас Кръстев. Червеното пони" Пловдив, Диплом за свободна рисунка в конкурса за рисунка на НХА София и др. Участва в общи изложби и конкурси и по тази линия попада в програмата „Еразъм”, с която заминава за половин година в слънчева Барселона. Връщайки се, донася платна голям формат, пълни с цвят, форми и настроение.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Трендафила в живописта си демонстрира увереност, размах, рисувайки с едра четка, елегантна свобода, видима в цялостния обем и завършек на предметите и детайлите. Има отличителен почерк в рисунъка и в полагането на меки, кадифени тонове, като те са  както земни, локални, така и в ярки, пъстри и наситени цветове. Тя е сериозно привързваща, сърдечно комуникативна и професионално прецизна. Основните й похвати са вглеждането в нарисуваното, в обикновените предмети, в лицата, в непретенциозния интериор на бита. Артистичната й концепция се изразява в холистично съединяване на цвят, линия и форма, вдъхновено от заобикалящото я пространство на любими предметности и човешко присъствие.

„То тържествува в света на илюзиите и небитието, и приземявайки се рисува в битийното, за да бъде достъпно за сетивата. Тихото присъствие на предметностите, изоставени от своето значение и употреба, емоционалното им отражение в комбинация с пространството тук и сега, минимализмът на времето, което ги създава - са усещания и желания за експеримент и деформация на съзнание, цвят и вибрация. Трансформация на видимото, през музиката на магическото съзнание, през музиката на ежедневните спонтанни впечатление на истина и красота... мъничките неща, взети заедно в един ритуал на себеоткриване и изразяване.”

„Бих нарекла изкуството си сюрнаивистично и абстрактно до известен смисъл, съчетаването на съществуващи елементи с характерните им асоциации с елементи на подсъзнателното и магическото. Заявяването на определеността на елементите е само посочена така, че в комбинация с безименните елементи създадени от подсъзнанието превръщат платното в картина на различни гледни точки, даваща свободата зрителят сам да сътвори един смисъл, какъвто си пожелае.”

Трендафила Трендафилова

               
◊ ОЩЕ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Образование:

2009-2013 Национална художествена академия, София, България, бакалавър по живопис при проф. Валентин Колев
2008-2009 ВСУ "Черноризец Храбър", Варна, България, Архитектура
2004-2008 НГХНИ "Константин Преславски", Варна, България, Изящни изкуства и английски език

Изложби и участия:

2014  Участие в изложбата "От реброто адамово" галерия "Аспект", Пловдив
2013  Участие в изложбата "Следи" галерия "Папийон", Варна
2013  Лятна академия във Виена
2013  Обща изложба на участниците в дом Витгенщайн, Виена
2013  Самостоятелна изложба в галерия "Червеното пони", Пловдив
2013  Участие в пленер Белоградчик
2013  Сборна изложба в Градската галерия на Белоградчик
2013  Самостоятелна изложба в Галерия “Снежана“, София “Трендафила-Барселона”
2013  "ПИСМОТО в книгите" инсталация, участие в "Paper Fest" София НХА
2012  Участие в изложбата "Нощ на музеите и галериите", Градска художествена галерия Пловдив
2012  Самостоятелна изложба "Студио с градина и прозорец", галерия "Пластелин", София
2012  Самостоятелна изложба галерия "GR6" София
2012  Участие в "3D Act" Project, Български културен институт, Прага, Чехия
2012  Участие в проекта The X-Factor със стенопис "Стена на привличането, пеещите пилета", 44 ул. "Евлоги Георгиев", София

Награди:

2013  Лятна академия във Виена - Награда за дипломна работа връчена от Национална художествена академия София.
2012  ЕРАЗЪМ UB факултет De Belles Artes, Барселона, Испания
2012  Първа награда "Първо международно студентско биенале на рисунката" СБХ
2012  Първа награда за живопис в национален студентски конкурс "Атанас Кръстев. Червеното пони" Пловдив
2012  Диплом за свободна рисунка в конкурса за рисунка на НХА София
2011  Първа награда за натюрморт в конкурса "Марин Георгиев Устагенов" НХА, София
2011  Първа награда за живопис "Иван Кубратов“, конкурс галерия "Пластелин", София



Автор:
Арт галерия "Le Papillon"
Публикация:
22.04.2014 г. 13:30
Посетено:
1250
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19024-art-galeriya-le-papillon-predstavya-trendafila-trendafilova