Изложби

Документална изложба "Ян Карски – човек на свободата"

100 години от рождението на легендарния пратеник Ян Карски

Документална изложба "Ян Карски – човек на свободата"


◊ ПОКАНА

Полският институт в София
ви кани на

Документална изложба "Ян Карски – човек на свободата"
Прожекция на филм-комикс „Пратеник от Ада“

23 април 2014, 18.00 ч.
Полски институт (ул. "Веслец" 12)

Изложбата продължава до 23 май 2014

През 2014 отбелязваме 100 години от рождението на легендарния пратеник Ян Карски. Сеймът на Република Полша обяви 2014 г. за Година на Ян Карски.

Аз бях незначителен дребен човек. Моята мисия беше важна. Ян Карски

Изложбата е подготвена от Музея за история на Полша съвместно с Министерството на външните работи на Република Полша и Фондацията за образование „Ян Карски“.


◊ КОЙ Е ЯН КАРСКИ

Ян Карски провежда една от най-паметните мисии по време на Втората световна война – кръстосва континента през 1942 г., за да информира западните лидери, че Холокостът е в ход. Мисията е планирана и подготвена от антинацисткото движение в окупирана Европа – Нелегалното правителство със своята собствена армия, съд, училища и вестници. Само на 28 години, Карски е избран за мисията заради образованието и стажа му на дипломат, перфектното владеене на английски, немски и френски език, и заради фотографската му памет. През 1942 под псевдонима Ян Карски, който оттук нататък използва постоянно, заминава в поредната си мисия – в Англия и САЩ. Една от основните му задачи е да информира съюзниците за трагичното положение на еврейското население под германска окупация. Събирайки информация, той успява да проникне два пъти във Варшавското гето и преходния лагер в Избица, от който евреите са транспортирани в лагерите на смъртта.

Ян Карски е носител на множество престижни отличия – титлата „Праведник на света”, доктор хонорис кауза на осем полски и чуждестранни университети, кавалер на „Ордена на Белия орел” (най-високото полско държавно отличие) и почетен гражданин на Израел. През май 2012 г., посмъртно, е награден от американския президент Барак Обама с „Медал на свободата”. Самият той учредява награда „Ян Карски и Пола Ниренска”, връчвана ежегодно от YIVO в Ню Йорк и Еврейския исторически институт във Варшава на автори на публикации, посветени на ролята и приноса на полските евреи в полската култура. Американското списание „Нюзуик” поставя Ян Карски сред най-великите личности на XX век, а военната му мисия е обявена за един от крайъгълните моралните камъни на цивилизацията.

Човешкото и хуманистично послание на Карски има стойност, която нито ходът на времето, нито силите на злото могат да изтрият или намалят. Благодарение на него повече от едно поколение продължава да вярва в човешкото милосърдие.
Ели Визел

Историята на Ян Карски е свидетелство, че величието на човека се измерва с моралната му позиция. Животът е пълноценен и има смисъл, ако е изпълнен с етична стойност. Делото на Карски го поставят сред най-големите герои на полската история.
Збигнев Бжежински

Тези, които познаваха Ян Карски никога няма да забравят него и посланието, което ще продължава да осветява пътя на свободолюбивите народи през идните години. Никой не би могъл да иска по-прекрасно наследство.
Бил Клинтън



Автор:
Полски институт - София
Публикация:
21.04.2014 г. 14:48
Посетено:
1040
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19018-dokumentalna-izlozhba-yan-karski-chovek-na-svobodata