Изложби

Лицето на I Can Too Шанън Плъм представя изложбата си "Щрихи от филми" в България

Плъм дарява процент от продажбата на творбите от настоящата изложба в подкрепа на деца със специални нужди

Лицето на I Can Too Шанън Плъм представя изложбата си "Щрихи от филми" в България


◊ СЪБИТИЕТО

Лицето на I Can Too - нюйоркската авторка Шанън Плъм представя изложбата си
„Щрихи от филми“ в България 


С подкрепата на Фондация Америка за България, Посолство на САЩ в България, Национална художествена академия и Фондация И АЗ МОГА / I CAN TOO

Известната авторка на съвременно американско изкуство и поддръжник на I CAN TOO - Шанън Плъм (Shannon Plumb), представя в България колекция от фотографии, видео и филмови продукции под надслов „Щрихи от филми“. Изложбата ще се проведе от 18 април до 7 май 2014 г. в Галерия “Академия”, НХА, а официалното откриване е на 23 април 2014 г. от 18.00 ч.

Шанън се ангажира социално с мисията на I CAN TOO, като дарява процент от продажбата на творбите от настоящата изложба в подкрепа на деца със специални нужди.

С посещението на Шанън Плъм стартира платформа на тема „Съвременното изкуство като начин на мислене“. Първата дискусия по темата ще бъде с участието на Катлийн Гончароф, куратор, арт консултант и отговорник за американското представяне на 50-то Биенале на изкуствата във Венеция, Шерил Хартъп, независим куратор и изкуствовед, Стефан Стоянов, куратор и собственик на Галерия “Стефан Стоянов” в Ню Йорк - лице на I CAN TOO, както и Шанън Плъм, които ще модерират срещата.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРКАТА

Шанън Плъм е модерният Чарли Чаплин в рокля, а понякога и със залепен мустак и тиранти. Изкуството й е вдъхновено от историята на телевизията, американското кино и пърформанс и е силно повлияно от символите на домашния живот, модата, спорта и рекламата. Работата й е близка до провокативната поп култура, като отразява събития като Олимпийските игри или модни дефилета, с които има особена интимна връзка, заради ранната си кариера на фото модел за световно известния фотограф Марио Соренти. Героите на нейното изкуство олицетворяват социални стереотипи, които са едновременно хумористични и социално критични. PLUMB is FUN (Плъм е забавна) като настроение присъства във всички нейни образи, но без да олекотява провокираната ретроспекция и самоанализа.

Най-новата й творба е широко акламираният пълнометражен филм „Towheads“ („Блондини“), който изследва нейния личен живот и различните и понякога противоречащи роли на майка, съпруга и професионалист. Историята е дълбоко смущаващата инфантилизация и изолация на една майка, която гледа две деца в Бруклин. Филмът има редица награди, включен е в програмата на международни фестивали, включително фестивала New Directors/ New Films 2013, организиран от Музея за модерно изкуство (МОМА) и Линкълн Център, Ню Йорк и е откупен от МОМА за постоянната колекция на музея.


. Период на изложбата на Шанън Плъм: 18.04. – 07.05.2014 г.
. Официално откриване: Галерия “Академия”, НХА, 23 април 2014 г., 18.00 ч.
. Отворена дискусия: Център за култура и дебат „Червената къща“, 24.04.2014 г., 14.00 ч.
. Прожекция на филма Towheads (Блондини): кино салон на НАТФИЗ, 24 април, 18.00 ч.


Автор:
I Can Too Foundation
Публикация:
17.04.2014 г. 15:35
Посетено:
1235
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19008-litseto-na-i-can-too-shanan-plam-predstavya-izlozhbata-si-shtrihi-ot-filmi-v-balgariya