Изложби

"Носталгично бъдеще" в галерия "Васка Емануилова"

Изложба на Зоран Георгиев

"Носталгично бъдеще" в галерия "Васка Емануилова"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова представя изложбата

Носталгично бъдеще
Зоран Георгиев


17.04.–18.05.2014

Галерия "Васка Емануилова, филиал на СГХГ
бул. “Янко Сакъзов”, 15

Платформата за съвременно изкуство и млади автори на галерия "Васка Емануилова" представя Зоран Георгиев. Художникът спечели наградата „Есл“ през 2013 г. и тази година за трети пореден път е сред номинираните за наградата „База“.
   

◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата на Зоран Георгиев е като sci-fi филм за апокалиптичния край на света, излъчван по History Channel. Не става въпрос обаче за земята по принцип, а за реалността в „пост-социалистическа“ България и в „нова“ Македония, в която настоящето е пълно с абсурди. Авторът изследва сивата икономика, изкривената логика на държавната администрация и популисткия медиен шум.
  
В изложбата са включени различни обекти, видеа и фотографии, в които по ироничен начин са разиграни митовете, символите и политическия кич на доминиращата култура в настоящето: часовник с обърнато време, „истински“ съкровища, невидим небостъргач, надгробен паметник на Мерцедес Е500 и др.

Работите въплъщават визуалния език на популисткия нео-национализъм. Те са свързани с различни културно-политически проекти, които използват миналото и фалшифицират историята, за да изградят някаква „поп-ретро-утопия“ за бъдеща слава и величие.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Зоран Георгиев (р. 1985) завършва специалност „Живопис“ в Националната художествена академия. Негови самостоятелни изложби са показвани в Галерия "Сариев", Пловдив и в Галерия 0gms – чекмедже. Участва в групови изложби като „Transcending Cultures”, Музей Есл, Виена (2013-2014); „Любов“, Галерия „Райко Алексиев“ (2012); „След полета“, Галерия ИСИ София (2011); „Кутии за сънища“, "Шипка" 6 (2011). Той е сред номинираните художници за наградата „База“ за 2012, 2013, 2014. Печели наградата за живопис на Фондация „Св. св. Кирил и Методий“ през 2011 г. и наградата „Есл“ за съвременно изкуство през 2013 г.

* * *

Платформата за млади автори и съвременно изкуство „Място за срещи” и програма „Скулптура“ на галерия „Васка Емануилова” са подкрепени от Societe Generale Експресбанк УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО.



Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
17.04.2014 г. 12:54
Посетено:
1308
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/19003-nostalgichno-badeshte-v-galeriya-vaska-emanuilova