Изложби

Изложба "Изгубените светове" в галерия "Графит", Варна

Изложба живопис на Йордан Николов-Даката

Изложба  "Изгубените светове" в галерия "Графит", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Графит", галерия "Алфа Арт" и фондация "Св. св. Константин и Елена"
представят

„Изгубените светове”

Изложба живопис на Йордан Николов-Даката


Откриване | 13.04. (неделя) | 18:00

Срещи с автора | 15.04. - 19.04. | 10:00-18:00

Галерия "Графит", бул. "Княз Борис І" 65, гр. Варна


◊ ДУМИ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Произведенията, включени в настоящата експозиция, са тематично концентрирани върху безспорно една от най-емоционалните и любопитни посоки в творческите търсения на Йордан Николов, защото те са своеобразно отражение на личната история и реалност на художника. За да я разкрие с максимална сила и категоричност тук той се обръща към изразните възможности на фигуралната композиция, която в неговия случай освен с богатството на образи се отличава и с подчертаното си монументално звучене.

Именно в този тип творби проличава в най-голяма степен силната емоция, завладяла художника в ежедневния му стремеж да улови и пресъздаде спомените и мислите си на своите „Изгубени светове“. Те следват свой вътрешен композиционен ритъм и динамика, които авторът винаги успява да изрази по силно експресивен начин.

Образите и героите в тези платна идват директно от фантазията и вътрешния свят на автора. Те пулсират в едно концентрирано, плътно композиционно пространство, в което формата, рисунката и живописната структура материализират едновременно сътворението и разрухата. По някакъв начин сюжетната линия в картините насочва към усещането за безвремие, към темата за далечни или напълно изгубени светове.

Художникът успява да материализира пластически тези свои лични изповеди в дълбочина, именно чрез умелото владеене на възможностите на цвета и формата, на статичното и динамичното, на реалното и абстрактното...

Тематичният подбор и общото въздействие на произведенията, включени в изложбата, може да бъде определен като опит за по-различен поглед върху творческия път на автора, пречупен през призмата на условията, в които той е поставен и към настоящия момент.

Изкуството, което Йордан Николов-Даката създава, е израз на лично преживявания смисъл за живота и пътя на човека.

То подтиква към размисли, но също така дава и отговори, свързани с темата за неспирния творчески стремеж, който не е подвластен на времето, следователно и за безсилието на това същото време пред таланта и въображението.

Диляна Колева
Изкуствовед
Галерия за модерно изкуство – София

Изложбата е с благотворителен характер и част от постъпленията ще бъдат дарени от автора за деца в неравностойно положение.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Художникът Йордан Николов-Даката е роден през 1952 г. в гр. Русе. Завършил е „Малката академия” при народният художник Кирил Станчев. Член е на СБХ в родния си град.

Авторът се отличава със свой собствен специфичен колорит. С еднаква сръчност пресъздава всякаква живопис, от хиперреалистична до абстрактна такава. Творбите му са плод на собствената му реалност, в която се налага да живее в последно време.





Автор:
Галерия "Графит"
Публикация:
12.04.2014 г. 13:28
Посетено:
1554
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18970-izlozhba-izgubenite-svetove-v-galeriya-grafit-varna