Изложби

"Знаци по пътя" - изложба на Десислава Денева и Атанас Гаджев

Изложба графика, живопис, скулптура

"Знаци по пътя" - изложба на Десислава Денева и Атанас Гаджев
Атанас Гаджев, "Отломки"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия-книжарница "София Прес"
представя

Знаци по пътя
Десислава Денева / графика, живопис
Атанас Гаджев / скулптура


16.04. – 09.05.2014

Откриване на изложбата на 16 април 2014, от 18.00 до 20.00 часа
Галерия-книжарница "София Прес", ул. “Славянска” 29


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

„Знаци по пътя” е експозиция, която събира творби на двама автори: Десислава Денева и Атанас Гаджев. Заглавието е по-скоро метафора за случайните знаци и съвпадения, които понякога се появяват по пътя, отколкото изведен общ принцип на сходство между художниците.

Десислава Денева е позната с активното си присъствие в художествения живот. И графичните, и живописните й работи имат свойството да разсейват материалността и да я превръщат в един странен символичен свят, с присъщите му противоречия, съпровождащи търсенето и създаването. Организацията на творбите се подчинява на изграждането на едно „органично” цяло и този сложен процес на балансиране между тъмно и светло, топло и студено, поражда индивидуалността и избора на теми.     

Атанас Гаджев е автор с широк спектър на действие. В тази изложба, за първи път представя в цялост поредицата „Отломки” – цикъл от 9 цветни скулптури, всяка от които е „формообразувана” от влечението на автора към архаичните  форми и естествените природни структури. Стремежът му към опростяване и обобщаване е съчетан с огромното му любопитство, към експеримента за работа с различни глазури, пигменти и повърхности и  преди всичко, с нестихващото удоволствие от контакта с глината и огъня.


◊ ЗА АВТОРИТЕ

Десислава Денева
е завършила НХА - София, специалност „Стенопис”. Член е на СБХ. Има множество участия в общи изяви на българско изкуство в България и чужбина.

Реализирала е над 20 самостоятелни изложби в България, Франция, Словакия, Австрия, Унгария, Холандия, Германия и Испания. Участва в десетки международни проекти и творчески резиденции, като Сите Ентернатионал дез`ар, Париж; Швандорф, Германия и др.

Работи в областта на живописта, графиката и монументалните изкуства.

Носител е на следните награди:
2012 - Национален конкурс „Алианц България” Награда за графика – регионален конкурс за гр.София; 2010 -  Национален конкурс „Алианц България” Голямата награда за живопис; 1998 - Награда за живопис, галерия „Алба”; Втора академична награда за монументална живопис в съавторство с В. Занков.


Атанас Гаджев завършва специалност „Керамика” в НХА – София. Член е на СБХ, както и съосновател на сдружение „Лингва Франка”. Осъществил е над 25 самостоятелни изложби в България, Словакия, Австрия, Чехия и Испания.       

Автор е на няколко художествени акции на открито в с. „Камен бряг” – „Завръщането на забравените кръстове”, с. „Лещен” – „Мещра”, София – „Не/възможна красота”

Участник в десетки международни проекти и творчески резиденции: Сите Ентернатионал дез`ар, Париж; Швандорф, Германия; Вогле, Словения; Ужице, Сърбия; Нитра, Словакия; Тайа (Токай), Унгария; Злакуса, Сърбия; Ресен, Македония; Претория, ЮАР и др., както и в над 70 колективни изложби в цялата страна.



Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
09.04.2014 г. 16:03
Посетено:
1632
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18953-znatsi-po-patya-izlozhba-na-desislava-deneva-i-atanas-gadzhev