Изложби

Арт Галерия Le Papillon представя Александър Телалим с "Акварелни писма от Винсент"

Акварелни интерпретации по картините на Винсент Ван Гог

Арт Галерия Le Papillon представя Александър Телалим с "Акварелни писма от Винсент"


◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия Le Papillon
представя

от 3 до 23 април 2014

„Акварелни писма от Винсент“

Акварелни интерпретации на Александър Телалим
по картините на Винсент Ван Гог


Художникът Александър Телалим, добре познат с магнетичните си, оставящи траен отпечатък в съзнанието акварелни творби, ще зарадва отново варненските си почитатели и гостите на града с нова изложба.

Арт Галерия "Папийон" неведнъж е представяла творчеството на Александър, но тази изложба е уникална с това, че можем да видим изключително интересен диалог през столетията между двама автори. Единият от тях е знаменит със своите платна и епистоларното наследство, а другият е един от най-добрите съвременните български акварелисти.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Вдъхновен от рисунъка, настроението и идеите на Винсент Ван Гог, Александър интерпретира творбите му с любимото си средство за изказ – акварела - и придава ново звучене на световноизвестните  маслени платна на холандския майстор. Както е известно, самият Ван Гог използвал акварела много рядко и то като скици към творбите си.

Как биха изглеждали те, ако е имал възможност да работи със съвременните материали и да имаше сегашния зрител, за който акварелът е само ценно изкуство и техника с уникални възможности? "Среща" насън със самия Винсент подтиква автора да запълни тази "празна дупка" и да се опита да покаже класическото изкуство в съвременния експресивен и модерен прочит.

Нарисуваните като че ли на един дъх с  божествена лекота и енергия акварели силно въздействат и те карат да политнеш в друго измерение, като че ли създадени в особено медитативно състояние. Резултатът е уникален – заедно с прозрачността на акварела и лекотата, с която се разливат боите върху хартията, ние можем да усетим и експресия и чувствата на Винсент, които пленяват сетивата и палят въображението.

Заедно с акварелите на Телалим ще бъдат изложени и принтове на оригиналните картини на Ван Гог, придружени с цитати от писмата му, които спомагат да се потопим в атмосферата на платната на Винсент и акварелите на Александър.


 
◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Александър Телалим е българин от украинската част на Бесарабия. Роден е през 1966 г. във Владичен. През 1995 г. се премества да живee в България, където завършва „Стенопис“ в Националната художествена академия.

Един от най-добрите български акварелисти, неведнъж представя изкуството на България и Украйна пред света. Художник с извънредно широк творчески диапазон, като в по-широк контекст изкуството му се възприема като мост между двете култури - на Изтока и Запада.
Има множество участия в общи изложби и над 60 самостоятелни експозиции в България и чужбина.

Илюстрира стихосбирките: "В мрака на предчувствията" и “Черни мисли, бели магии” на доц. Пламен Павлов, "Люлякова стихия" на Алексей Филимонов и "Колкото глътка живот" на Владимир Стоянов.

Творби на
Телалим са притежание на частни колекции в България, САЩ, Франция, Германия, Австрия, Швeйцария, Швеция, Испания, Израел, Холандия, Португалия, Гърция, Полша, Русия, Украйна, Япония, както и на изложбените фондове на Измаилската картинна галерия, фондация „Gavrilova“ (Сан Луи), Кмeтство на Ваймар, Украинско консулство в София, Българско консулство в Ню Йорк


Автор:
Арт галерия Le Papillon
Публикация:
04.04.2014 г. 10:49
Посетено:
3752
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18905-art-galeriya-le-papillon-predstavya-aleksandar-telalim-s-akvarelni-pisma-ot-vinsent