Изложби

"Хармония и светлина" в галерия "Ларго", Варна

Изложба живопис и малка пластика

"Хармония и светлина" в галерия "Ларго", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго" представя

"Хармония и светлина"
Владимир Киров, Николай Добрев

Изложба живопис и малка пластика

04 април – 23 април 2014 г.

Откриване - на 04 април 2014 г., петък, от 18.30 часа в галерията на ул. "Хан Крум" № 8 (до Римски терми).

• Пресконференция
с художниците на 04 април 2014 г., петък, от 12.30 до 14.00 часа

   
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

От 04 април 2014 год. в осемдесет и деветата си поред изложба арт галерия “Ларго” ще представи във Варна двама ловешки художници - Владимир Киров и  Николай Добрев. Изложбата носи знаковото заглавие „Хармония и светлина”. Освен с брилянтните си миниатюри, Владимир Киров ще се представи с изящни пластики, които са съчетание на бронза с дървото и маслената живопис и най-точния израз, който ги описва са „изпълнени с хармония”. Картините на Николай Добрев от своя страна, уловили най-нежните и чисти нюанси на бялото и синьото от българските и гръцките крайбрежия, предвкусват лятната свежест и наслада и най-кратко ще ги опишем с израза „изпълнени със светлина”. Двама ловешки художници, свързани не само от професията, но и от приятелството, донасят в морския град своята силна любов – тази на Николай към морето и тази на Владимир – към жената. И двамата художници са наблегнали в творбите си точно на своите любими теми, изпълвайки галерията със слънчева светлина и изящна хармония.
   
Владимир Киров е познат на ценителите в морската столица основно със своите миниатюри, които вече украсяват десетки варненски домове. В настоящата изложба носителят на Голямата награда на биеналето на миниатюрата в Русе (2011) ще изненада взискателната публика с нещо съвсем ново - шест изключително оригинални пластики, съчетание на бронз и дърво. В изваяните от метала пластични произведения са инкрустирани като малки бижута миниатюри върху дърво, които са скътали красиви, нетленни женски образи, уловени в различни състояния на духа. Хармония и изящество са думите, описващи най-точно тези творби. Нежните, филигранни бронзови пластики обхващат любовно, трепетно и крепко миниатюрите, уловили в себе си крехки, безплътни женски образи. От тях струи изтънчена фриволност - в „Колело на суетата”, тъга и очакване в „Часът на надеждата”, крехка уязвимост във „Везни за страдание и болка”, чувственост и безтегловност в „Стълбата”. Естет и изключителен рисувач, Владимир Киров е един от най-поетичните съвременни български художници. Женските образи, нарисувани в неговите миниатюри и пластики, могат да се сравнят по красота и въздействие с тези, обрисувани чрез поезията на Дамян Дамянов. Влиянието на френските художници от началото на миналия век, което се усеща в художествения изказ и в тематиката, само обогатява още повече творбите му - привкус на шармантност като при Тулуз-Лотрек, чувственост като при Жул Паскин, но пречупени през изключителната изтънченост и фин рисунък на ловчанлията. А хармонията, която струи от всяка творба, може да бъде сравнена само с изящната клавирна виртуозност на пиеса на Дебюси. В творбите си Владимир пресъздава мислите и настроенията на своите героини с лиричност и деликатност, присъщи само на един истински искрен и чувствителен артист.
   
И от фините, минорни, с приглушена тоналност творби на Владимир Киров, се обръщаме към картините на Николай Добрев и… „нека бъде Светлина”, като че ли зоват те. Толкова много лято, море, мирис на водорасли и русалки, толкова много слънце и плясък на вълни, не могат да се видят дори в творбите на художници, родени край морския бряг. Тайната се крие в безграничната любов на ловчанлията към морето и към малките, китни, сгушени в заливчета, закътани край скалите по брега селца и градчета на нашето, родно Черно море. Созопол, Балчик, Китен, Шабла, Тюленово… мечтание и спомени за летен зной, парещ пясък между пръстите, лек вечерен бриз, понесъл аромат на флирт и шеметна любов, лазурна, безкрайна синева и мамещ път към нещо непознато… А като специална изненада за варненци, Николай е донесъл със себе си за тази изложба и екзотиката на гръцкото крайбрежие – спомен от неговите странствания в южната ни съседка през миналото лято. Пейзажи от Кавала, Тасос, Керамоти, изпълнени със слънце и нега, с горещи бели камъни, с лазаурно, чак до болка синьо море и небеса, ухаещи на узо и ципура и мамещи със звуци на сиртаки. Трябва да си наистина голям майстор на четката, за да можеш само с пестеливостта на синьо-бялата палитра да предизвикаш толкова жива и плътна образност, толкова емоционално обагрена живопис, че магията на творбите ти да може да проникне през стерилното интелектуално възприемане, да помете емоционалното наслаждение и да достигне до най-първичните, съкровени  пластове на човешката душевност, помагащи ни да възприемем изкуството така, като че ли то е било създадено само и единствено за нас самите. Като че ли това изкуство е един материализиран наш сън, една неизживяна фантазия, една мечта от светлина.
    
Не пропускайте тази изложба – двама приятели, двама ловешки мечтатели, двама поети с четката и боите, които ще ни разкажат своята приказка за Хармонията и Светлината. Повече снимки от изложбата на www.largogallery.com

   
◊ ЗА ХУДОЖНИЦИТЕ   

Владимир Киров е роден на 05 ноември 1955 г. в Ловеч. През 1974 г. завършва Художествената гимназия в гр. Казанлък. Продължава следването си във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий” във Велико Търново, където се дипломира през 1981 г. със специалност "Живопис”. В периода 1987-1988 г. специализира живопис в Санкт Петербург. След завръщането си в България до днес има над 10 самостоятелни изложби в престижни български галерии, както и участия в повече от 47 национални изложби, конкурси и есенни салони. Носител е на Голямата награда на Международното Биенале за миниатюрни изкуства – Русе през 2011 г. Владимир Киров е канен и участва в много международни експозиции, биеналета и конкурси в Швейцария, Испания, Франция, Полша, Великобритания, САЩ и Канада, където също е носител на множество призове. Получава една от десетте първи награди от Международния конкурс за оригинална живопис “Daler-Rowney“ в Англия през 2002 г., двукратен носител е на почетна грамота на Международната изложба на миниатюрни изкуства, Торонто, Канада (1990 и 1991 г.), Купата на град Mougins от Международния конкурс за визуални изкуства в град Ница, Франция, 1992 г. Владимир Киров е носител на Награда за творчество „Ловешки меч“ в раздел „Изобразителни изкуства" на Община Ловеч за 2012 г. Авторът се изявява в областта на живописта и миниатюрата. Живее и работи в гр. Троян.   
   
Николай Добрев-Динковски е роден на 23 септември 1948 г. в София. Завършва „Живопис” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” през 1974 г.. Има 14 самостоятелни изложби в много градове в страната – София, Пловдив, Варна, Ловеч, Плевен и др. Николай Добрев е лауреат на награди от Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово (1999 г.), от Националната изложба на художниците-педагози във Велико Търново (2004 г.), от Националното биенале на малките форми в Плевен (2006) и други. Добрев е сред доайените на групата на художниците в родния си Ловеч, член на СБХ от 1982 г. Негови творби са в колекциите на Националната Художествена Галерия и ГХГ в Плевен, Балчик, Благоевград, Ловеч, Малко Търново, както и частни колекции у нас и в Италия, Франция, Испания, Холандия, Швеция, Япония, САЩ, Канада, Русия, Чехия и др. Живее и твори в Ловеч.



Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
02.04.2014 г. 17:26
Посетено:
1226
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18894-harmoniya-i-svetlina-v-galeriya-largo-varna