Изложби

Галерия "Възраждане" представя Виолета Радкова

"Deja vu" - изложба живопис

Галерия "Възраждане" представя Виолета Радкова


◊ СЪБИТИЕТО

На 08.04.2014 г. от 18.00 ч. в галерия "Възраждане" ще се открие изложба живопис „Deja vu" на Виолета Радкова. Изложбата ще продължи до 21.04.2014 г.
  
Художничката от страната “Deja vu” се завръща с тайнствата на новата си поредица картини. Отново случваемостта се оглежда в огледалните мистерии на интимните интериори и уличните екстериори. Двойнствен свят, в който всичко шепти едновременно „да” и „не”. Златният цвят се разтопява в различни оттенъци и усилва богатството на една художническа фантазия, която не признава граници и ограничения. Всичко е „тук” и „там”, „сега” и „утре”, за малко и завинаги.

Къщи, обитаеми от романтични копнежи, натюрморти, помнещи любовни срещи, жени, чиято голота е като блян. Идеализиран мир на красивата несбъднатост, на ирационални копнежи по непостижимото, на сънища, които са отминали животи.
Краси Алексиева, 2014 г.

 
◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Виолета Радкова. Родена през 1948 г. През 1973 г. завършва Национална художествена академия, София. Член на СБХ и на САБ. Има осъществени над 35 самостоятелни изложби в България, Германия, Австрия, Турция, Франция, Русия, Холандия. Участвала е в множество пленери и общи изложби по целия свят. Работи и като художник-сценограф в държавните театри в гр. Русе и гр. Силистра.

През 1989 г. – Първа награда за сценография за постановката „Музика от Шатровец” от К. Илиев, режисьор Ст. Камбарев

През 2001 г. – награда на САБ Икар 2001 за постановките „Елате ни вижте” от К.Топалов, режисьор Ст. Стайчев и „Направи нещо Мет” от Азис Несин, режисьор Ст. Стайчев.

Има многобройни участия в Пражкото квадринале на сценографията.


Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
02.04.2014 г. 16:30
Посетено:
1419
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18893-galeriya-vazrazhdane-predstavya-violeta-radkova