Изложби

Изложба "Великденска плетеница" в ИЕФЕМ - БАН

Изложбата е част от събитията, посветени на 145-годишнината на БАН

Изложба "Великденска плетеница" в ИЕФЕМ - БАН


◊ СЪБИТИЕТО

Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей
Българска академия на науките
представя

Изложба "Великденска плетеница"
4 април – 11 май 2014

Великден е голям християнски празник, честван навсякъде из страната. Народът го назова „светъл ден”, защото вярва в чудото на възкресението. Тези мирогледни представи изграждат Великден като важна, изпълнена с правила и норми, традиция. Сред основните обредни действия са приготовленията на хлябове. А както се знае в обредния живот на българина хлябът е задължителен компонент, защото е дар, молба, жертва, магия.

Обредните хлябове за Великден се замесват от чисто пшенично брашно, "мълчана/ ненапита" вода и подновен на този ден квас. Приготвят се в събота и винаги от стопанката или младата невеста. Великденски хляб се прави за трапезата, за малките деца, за всеки член от семейството, за кума, за родителите.

Изложбата „Великденска плетеница” представя българския традиционен хляб за Великден в неговото регионално разнообразие, функционално предназначение, форма и пластична украса, традиционни условия и норми на приготвяне. Както месачката изкусно е омесела тестото, така умело е вплела в пластиката на хляба християнски идеи и народни представи, невестински притеснения и детска радост, желание за берекет, приплод и здраве, добруване в рода и уважение към кумове и родители.

В духа на етнографските традиции изложбата се стреми да разкаже за българския великденски свят и да покаже неговата душевност и художествено майсторство, съхранено през вековете за поколенията.


Официално откриване на изложбата ще се проведе на 4 април, 18 ч. в залите на ИЕФЕМ – БАН (пл. "Княз Александър І" 1).

Изложбата е част от събитията, посветени на 145-годишнината на БАН.

Винарска изба „Ямантиеви“, Ивайловград, любезно предоставя виното за коктейла.


Автор: ИЕФЕМ - БАН
02.04.2014 г. 13:25
Посетено: 1208
Етикети: фолклористика, етнография, етнология, изложба, БАН, ИЕФЕМ, Великденска плетеница
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18887-izlozhba-velikdenska-pletenitsa-v-iefem-ban