Изложби

Художникът Венци Занков разкрива нова формула на щастието в 5 лесни стъпки

Изложба "О, щастливи дни" и връчване на традиционния "Железен орден за съвременно изкуство" за 2013 г.

 Художникът Венци Занков разкрива нова формула на щастието в 5 лесни стъпки
На снимката: В. Занков в своето ателие пред картината "29.12.2013", размери 4,20 х 2,07м, сажди, терпентин и дамарена смола върху платно.


◊ СЪБИТИЕТО

Художникът Венцислав Занков, който в арт средите е известен със своите периодични депресивни състояния, откри нова формула на щастието и ни предлага да я изпитаме в 5 лесни стъпки. Стъпка 1 – купуваме си кокошка; Стъпка 2 – натъпкваме я с храна; Стъпка 3 – осигуряваме й куче-пазач; Стъпка 4 – приспиваме кокошката; Стъпка 5 – кокошката става щастлива.

Според Венци Занков в ролята на кокошката сме всички ние, а какво се ражда от щастливите сънища, провокативният художник ще покаже в изложбата „О, щастливи дни”, която се открива на 11 април, петък, от 19:00 ч. в галерия „Райко Алексиев” на ул. „Г. С. Раковски” Nо 125 в София.

Организатори на експозицията са Съюзът на българските художници, Централен фонд за стратегическо развитие към настоятелството на Нов български университет и Фондация за съвременно изкуство „Венцислав Занков”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Експозицията ще представи голямоформатна живопис и скулптура. Чрез тях Венци Занков, който има и украински корени, ще потърси метафорите, които да уловят динамиката на непосредствено случващото се тук и сега на фона на драматичните събития в Украйна, затихващите и нестихващите протести у нас и периодично изчезващите самолети по света.

Изкуствоведът Жарин Драгнев сподели, че е щастлив да разкаже за настоящата експозиция: „О, щастливи дни” са дните след разкритото безсмислие на битието и изправяне лице в лице срещу откритата пустота. Силата на протеста и примирението заедно в изоставената човешка съдба предизвикват пряка среща с неописуемото, въплътено в скулптурната композиция „Пазачът на живите”. Отвъд отчаянието и безсмислието в разкритата празнота няма нищо, в което да може да се търси някакъв друг смисъл – няма дори пространство, поле – там, ако има акт, действие, то е в пълна свобода и може би намирането на енергия да се действа в такава пълна свобода за Занков е щастие. И така, всички живеем в щастливи дни, без да подозираме, стига да имаме сили да я понесем, без да се парализираме и потънем в блатото на депресията или това на ежедневието. Остава да блуждаем щастливи в свободата на зейналата пустота. Заглавията на картините в изложбата са датите на тяхното създаване - между октомври 2013 и януари 2014 - щастливите дни на тяхното завършване. И завръщане към празнотата, породила ги.

Ако има нечовешки или непознаваеми за човека и извън него сили, те го охраняват в кошарите през кошмарите. Кокошките стават щастливи”.

Изложбата „О, щастливи дни” ще може да се види от 11 април до 2 май 2014 г. в галерия „Райко Алексиев” на ул. „Г. С. Раковски” Nо 125 в София, без почивен ден.

На 1 май, рожденият ден на Венци Занков, в 18:00 ч. лично той ще закрие изложбата, като връчи и традиционния „Железен орден за съвременно изкуство” за 2013 г. 

 
◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Венцислав Занков е роден в София през 1962 г. През 1988 завършва Скулптура в Национална художествена академия, София. Преподавател в департамент „Изящни изкуства” в Нов български университет. Доктор в направление „Теория и история на изкуството” в НБУ. Работи в областта на живописта, скулптурата, видеото, инсталацията, пърформанса, новите медии. Издава вестник “39 грама” (2005-2009). Инициатор и организатор на дискусионен клуб „На тясно” (2004-2008). Един от най-активните български автори през последните две десетилетия.

 
Автор:
Организаторите
Публикация:
06.04.2014 г. 13:47
Етикети:
живописсъвременно изкуствоВенцислав Занков
Железен орден за съвременно изкуство 2013
щастливи дни
Изложба О
Посетено:
4479
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18879-hudozhnikat-ventsi-zankov-razkriva-nova-formula-na-shtastieto-v-5-lesni-stapki