Изложби

Юбилейна изложба 80 години Иван Манойлов

Картини от от един изчезнал във времето свят

Юбилейна изложба 80 години Иван Манойлов


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "ЛИК"            
представя

Юбилейна изложба
80 години
Иван Манойлов


От 2 април до 22 април 2014 г.

Откриване на 2.04., сряда, от 18.30 ч.
Галерия “ЛИК” - София, ул. “Лайош Кошут” №37


Иван Манойлов е роден на 7.03.1934 г. в Лом. През 1956 г. завършва Педагогически институт в Стара Загора, специалност Живопис. От 1956 г. до 1991 г. е учител по рисуване в Лом. Участва активно в национални и художествени изложби в София и страната. През 1982 г. става член на СБХ. През декември 1999 г. е избран за председател на Съюза на българските художници в Лом. Живее и работи в Лом.

Негови картини има в НХГ, галериите в Пловдив, Благоевград, Смолян, Лом, Враца, Добрич, Монтана, Австрия, Англия, Германия, Аржентина, САЩ, Израел, Япония и др. 

Художникът Иван Манойлов работи в областта на пейзажа, портрета, фигуралната композиция. Картините му са пропити с народностен дух, пиетет към красивата природа и националната архитектура, към миналото на народа, към живота и труда на селския човек.

“Човек не може да излезе от корена си, от своята среда. Това е детството ми, спомените. Аз живея, за да рисувам.”
Иван Манойлов


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

“Свежа, кристално-прозирна акварелна живопис, напомняща майсторството на Щъркелов. Формата остава стабилна, монументално-живописна. Такива са самобитните художници като Цанко Лавренов, Енчо Пиронков.

Иван Манойлов се докосва до образа и стила на България. Картините му връщат възрожденското пламъче в гърдите ни, правят опит да съхранят ценностите на рода.”   
Ирина Аврамова

Картини от ежедневието на българското село, селски мадони, истинската битова действителност видяна, преживяна и нарисувана от певеца на една изчезнала епоха. Романтиката се прелива в груба, тежка работа. И въпреки умората, персонажите ни поглеждат от платната с достойнство и гордост от своя труден живот.

Майсторски показани сюжети, внушението е перфектно, човек навлиза в бита и става част от един изчезнал във времето свят.Автор: Галерия ЛИК
31.03.2014 г. 15:25
Посетено: 1466
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18873-yubileyna-izlozhba-80-godini-ivan-manoylov