Изложби

"Първата република" - изложба на Анджело Пургерт

Благотворителна фотоизложба в Чешки център, София

"Първата република" - изложба на Анджело Пургерт◊ ПОКАНА

Чешкият център и SOS Детски селища България Ви канят на благотворителната изложба на Анджело Пургерт "Първата република"

Откриване на изложбата на 2.04. от 18.00 часа в галерията на Чешки център, София -
ул. "Раковски" 100.

Модератор на събитието ще бъде българската актриса и посланик на добра воля на "SOS Детски селища България" Силвия Лулчева. Със специалното участие на общност за суинг танци "Lindy Hop Bulgaria".


Изложбата продължава до 15.6.2014 година.


Благотворителна фотоизложба. Част от средствата, събрани от продажбата на фотографиите ще бъдат използвани за нуждите на "SOS Детски селища България".

Заповядайте и се потопете в пресъздадената атмосфера от началото на миналия век.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Обществената атмосфера на Първата република е вдъхновението на фотографа Анджело Пургерт, който обединява тогавашния стил с докосване от днешния ден. При създаването на творбите авторът умишлено не се оставя на влиянието на стари снимки, с цел да не копира златната ера на чехословашката държава. Така създава оригинални фотографии, които черпят от първата република, но не се ограничават с нея. Това се отнася не само до аранжирането на сцените, но и до позите на моделите, техническото изпълнение и осветлението. Важен елемент, който дава на работите автентичност, е самият интериор. Фотографиите изобразяват кафенетата „Louvre“, „Imperial“, „Slavia“ и „Adria“, хотелите „Art Deco Imperial“, „Ambassador – Zlatá husa“ и „Хотел Париж“, сладкарницата „Myšák“, но също Националния технически музей, Чешкия ресторант и залата за танци „Republika“, всички от времето на Първата република. Част от сцените са заснети в Общинския дом (Obecní dům) в Прага, перлата на сецесиона в пражката архитектура, но също в Пасажа Луцерна. На фокус са и романтичните улички, и паркове на старата столица.

Елегантното време, изпълнено с добри маниери, предизвиква чувство на носталгия и желание за завръщане към него. Авторските фотографии на Анджело Пургерт ни пренасят в неповторимата епоха на Първата република. Когато ги разглеждаме се озоваваме на места, където суингът подслажда обществените срещи, а скъпите парфюми омайващо се разливат в пространството.
Якуб Гантнер

Автор: Чешки център
29.03.2014 г. 14:51
Посетено: 1638
Етикети: София, Чешки център, Анджело Пургерт, Първата република, SOS Детски селища България, Благотворителна фотоизложба
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18859-parvata-republika-izlozhba-na-andzhelo-purgert