Изложби

Изложба илюстрации на Любен Зидаров в галерия "Дебют"

Художникът ще бъде удостоен със званието "Рицар на чантата на Илия Петров"

Изложба илюстрации на Любен Зидаров в галерия "Дебют"


◊ СЪБИТИЕТО

Откриване на изложба илюстрации на

Любен Зидаров

и удостояването му със званието
„Рицар на чантата на Илия Петров”


25 март – 10 април 2014
галерия "Дебют", бул. “В. Левски” 62


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА И ХУДОЖНИКА

Галерия "Дебют" има удоволствието да бъде домакин на изложба от илюстрации на Любен Зидаров.

Експозицията е организирана в рамките на програмата “Отворени врати” и ще представи пред учениците от Художествената гимназия, както и пред широката публика, илюстрациите на най-новите, създадени от художника, две картинни книги от световната литературна класика. Посетителите ще имат удоволствието да видят авторския комикс по “Островът на съкровищата: Многоцветен комикс” на Робърт Луи Стивънсън и второто издание (повече от 30 години след първото) на “Чичо Томовата колиба”.


Любен Зидаров е роден през 1923 г. Илюстратор, живописец, график и приложник. Завършва живопис в Художествената академия в София през 1948 г. при проф. Илия Петров. Илюстрирал е над 200 литературни произведения от български и световни автори. Автор, с чиито илюстрации са израснали поколения четящи българи.


◊ ЗА ЗВАНИЕТО

Галерия "Дебют", още при създаването си, преди 10 години, получи няколко ценни привилегии.

Освен да работи с художници – възпитаници на Художествената гимназия, да представя дебюти на бъдещите големи в пластичните изкуства, "Дебют" се оказа собственик на чантата на акад. Илия Петров. Като галерист се опитах да „осребря” тази собственост и помолих скулптора Петко Генов да направи малко бронзово копие на чантата, за да го връчваме на художници, които могат да бъдат Рицари. Така се роди почетният знак на галерия „Дебют” – „Рицар на чантата на Илия Петров”. С пълното съзнание за сложността на това понятие днес и нуждата от рицарско поведение, не само в изкуството.


Изложбата се организира с  любезното съдействие на Банка Пиреос и СБХ.

Автор: Олимпия Николова, галерия "Дебют"
25.03.2014 г. 13:20
Посетено: 1884
Етикети: галерия Дебют, Илия Петров, илюстрации на книги, Любен Зидаров, рицарско звание, Рицар на чантата на Илия Петров, изложба илюстрации
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18820-izlozhba-ilyustratsii-na-lyuben-zidarov-v-galeriya-debyut