Изложби

Художественият свят на две вълнуващи изложби в Сливен

Изложби на Сирак Скитник и Георги Гюлмезов

На две от култовите места в града под Сините скали за представяне на експозиции – зала „Сирак Скитник” и в къща „Д-р Георги Миркович”, сливенци могат да се докоснат до творбите на двама майстори в живописта, оставили трайна диря в духовния живот на страната ни.

В едноименната зала почитателите на модерните търсения на Панайот Тодоров, известен с артистичния псевдоним Сирак Скитник, ще разгледат изложбата, посветена на 130-ата годишнина от рождението му. Тя е своеобразна „извадка” от творби на подредената в столицата (в Софийска градска галерия) - по повод на юбилея - културна инициатива (куратори Пламен Петров и Красимир Илиев).

Начинът на експониране и характерът на включените картини позволяват да се проследи развоя във времето на едно от емблематичните и най-изявени проявления на модерното изкуство в лицето на С. Скитник, индивидуалния негов почерк и периодите в пътя му на творец. Обещаващият талант и основите на стила личат  в ескизите дори и насочват към изграденост на естетическия мироглед, осмисленост на целите в изкуството и към стремежа за създаване на собствени творчески пространства, белязани с оригиналност и специфичните отлики на четката му. Погледът на зрителя е възхитен от техниката за създаване на пейзажи из кътчета от Балкана, вплели в едно причудливите зъбери на скалите, светлите ветрила на водопадите и  на техен фон - човешките обиталища, какъвто е създаденият с туш, разкрил необикновената магия на Сините камъни...

Каталогът по повод на софийската проява позволява – чрез включените неизвестни документи – да се разшири знанието за художника. Пред почитателите на творческото му дело е респектиращо двуезично изследване за твореца Панайот Тодоров, като впечатлява и броят на включените репродукции на негови творби (190). Новият поглед на „сиракознанието” се задълбочава с ракурсите към необикновената му личност и чрез съпътстващите изложбата в Сливен ленти на режисьорите Зунка Янкова (филм „Сирак Скитник”) и на Петър Петров - с наслов „Да питаме Сирака...”.

Филмите из фонда на Българската национална телевизия могат да бъдат видени от посетителите в къща „Д-р Георги Миркович”, където е експонирана и изложбата с творби на Георги Гюлмезов по повод на юбилейната годишнина. На второто културно събитие присъства дългогодишната радиоводеща Божана Димитрова, в чието присъствие бе открита експозицията на Учителя на Сирака в „изкуството на четката” – художника Г. Гюлмезов. То е в памет на навършилите се 140 години от раждането на живописеца. Сливенци, чрез снимковия материал и веществения свят (скицници, картички и др.), могат да се запознаят с „началата” в пътя на твореца - чрез показаните негови рисунки, ранните му скици, замисъла и щриха при работата върху художествените картички и др. 

Държавното рисувално училище е добрата школа, формирала основите на художествения мироглед у двамата творци, доразвити чрез  личностния им път на развитие, естетическите търсения и стремежа за усъвършенстване, изявени особено при Панайот Тодоров още в началните стъпки на пейзажист, портретист и създател на натюрморти и продължили през цялото му битие на художник и поет, критик и културен деятел.

Две художествени събития, които разширяват впечатленията от света на необикновените им създатели, рушащи канони и потърсили в живописта проявление на своите възгледи за изкуството и въздействието му върху човека...

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
16.03.2014 г. 19:47
Посетено:
1112
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18784-hudozhestveniyat-svyat-na-dve-valnuvashti-izlozhbi-v-sliven