Изложби

Изложба на Николай Райнов (1889-1954) в галерия "Нюанс"

125 години от рождението на автора

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на Николай Райнов (1889-1954)
125 години от рождението на автора

25.03. - 13.04.2014

Откриване на 25 март 2014 от 18.30 часа
Галерия "Нюанс", ул. "Денкоглу" 42


Софийската галерия "Нюанс”,  която отвори врати едва преди месец, след първата си изложба с непоказвани до сега традиционни български икони на иконописеца Лили Владимирова, ни изненадва за втори пореден път. Сега поводът за събитието е да се поклоним, да поговорим и да помълчим, да се докоснем и развълнуваме, да напомним на българския зрител и читател за една наистина необятна вселена, за един от големите българи на ХХ век – Николай Райнов.     
     

◊ ИЗЛОЖБАТА

Предстоящата експозиция, с която отбелязваме 125 години от рождението на Николай Райнов, съдържа 30 негови работи от колекцията на галерията, по-голяма част от които непоказвани. Това са знакови творби – етюди, натюрморт, илюстрации, проекти за корици на книги на собствени и чужди издания, декоративни композиции, проекти за огледало и календари, от различни графични опуси, сътворени от автора през годините.

Изложените произведения респектират, радват зрителя и възпитават с едно колкото декоративно, толкова и емоционално смислово пространство, в което най-важното е диалогът. Всяка една творба на Николай Райнов, независимо дали е книга, картина или друго произведение на изкуството, е разговор, разговор  с духовни стойности, с невидимите гласове на настоящето, с историята и бъдещето, със света и със себе си.

В тази изложба няма да откриете демагогия, нито себеизтъкване, а само обич към изкуството и един творчески стремеж към това да разбереш и да опитомиш законите на времето, за да се приближиш към вечността.        

Дано повече очи видят и повече сърца усетят необикновения дух на един голям творец... 

                                                       
◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Философ, изкуствовед, писател, художник, повече от 20 години професор в Националната художествена академия - с една дума изследовател на богатството на българския език, на архитектурните ни стилове, на Изтока и непознати светове, днес Николай Райнов остава непознат - особено за младото поколения българи.

Значима личност в нашата културна история след Освобождението, Николай Райнов е роден в с. Кесарево, Великотърновска област на 01.01.1889 г. През 1908 г. завършва Духовната семинария в София. Следва философия в Софийския университет (1911). Участва в Първата световна война като военен кореспондент, както и в Балканската преди това. Изпраща статии от фронта в едни от най-четените издания – „Везни”, „Златорог” и др. Той чувства за свой дълг да повдига доколкото е възможно духа на сънародниците си. За него образът на България и изкуството е извор на вдъхновение във всеки един момент от живота му. Завършва Държавното художествено-индустриално училище в София (1919). Главен редактор на сп. "Зеница" и сп. "Орфей".

Литературен дебют с книгата "Богомилски легенди" (1912), която подписва като Аноним. Автор и на 30 сборника с приказки от цял свят (1930-1934). Издава 9 тома "Вечното в нашата литература" (1941), както и  "История на пластичните изкуства" - 12 тома. Пише поезия, белетристика, философски трактати, трудове по въпросите на изобразителното изкуство, фолклора, етнографията. Сътрудничи на периодичния печат, проучва много паметници на културата, публикува редица статии за изкуството и литературата. Превежда "Тъй рече Заратустра" от Ницше (1919). Професор по история на изкуството в Художествената академия, София (1927-1950). Академик, дописен член на Българския археологически институт. Художник-декоратор, изискан майстор на илюстрацията, винетката и книжното оформление, той експериментира с разнообразни живописни и графични техники: акварел, гваш, темпера, туш, лак върху станиол, дърворезба, линорезба.

Таланти с такава разностранност и високи художествени постижения в различните области на културата се срещат рядко не само в България, но и на европейско и световно ниво. Затова светлата личност на Николай Райнов оставя трайна следа сред най-високите постижения на българското изкуство.

 


Автор: Теодора Петева
14.03.2014 г. 21:54
Посетено: 1842
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18773-izlozhba-na-nikolay-raynov-1889-1954-v-galeriya-nyuans