Изложби

Изложба на Вадим Лазаркевич (1895-1963)

Непубликувани илюстрации

Изложба на Вадим Лазаркевич (1895-1963)
Вадим Лазаркевич, илюстрация към "Фауст"


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на Вадим Лазаркевич (1895-1963)

Непубликувани илюстрации

18.03. – 31.03.2014

Откриване на 18 март 2014, от 18.00 часа
Галерия-книжарница "София Прес", ул. “Славянска” 29


На 18 март в галерия-книжарница "София Прес" ще бъде открита изложба с непоказвани творби на Вадим Лазаркевич.
 
Експозицията представя непознати на широката публика творби на един от колосите в българската илюстрация и книжно оформление. В нея се отразява специалното отношение на художника към словото, неговата страст към четенето и познаването на литературната класика.

Акцент на предстоящата изложба в галерия-книжарница "София Прес", наред с  илюстрации на библейска тематика, ще бъде цикъл от произведения, вдъхновени от "Фауст'' на Гьоте. Вечната тема за търсещия, неудовлетворения човек, която въвежда Гьоте чрез легендарния образ на д-р Фауст от XVI век, провокира и големия български илюстратор Вадим Лазаркевич да направи множество рисунки и монотипии, които не успява да публикува приживе. 

Творбите са създадени около 50-те и 60-те години на ХХ век и са предоставени от семейството на художника.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Вадим Лазаркевич е роден на 28.02.1895 г. в Белая Церков - Украйна, в семейството на потомствени дворяни от литовски произход и традиционна кариера на артилеристи. Вадим Лазаркевич завършва през 1913 г. Втори кадетски корпус в Петербург, но се откъсва от военната кариера на рода. Постъпва в клас по художествена архитектура в Петербургската академия. През 1915 г. е мобилизиран като запасен артилерийски офицер - поручик и командир на батарея. Воюва до 1920 г. Между атаките рисува епизоди от войната и военния бит. По време на гражданската война В. Лазаркевич е в състава на Донската армия. С тази армия той попада през 1920 г. в Крим, където след ожесточени сражения тя е изтласкана в морето. Части от армията се евакуират с кораб и отплават към Цариград и Галиполи. Там отказват да ги приемат. Лазаркевич се прехвърля на руски търговски кораб, който го закарва до Варна. Там също отказват да приемат бежанци и ги изпращат в Бургас. Предават оръжието си и под натиска на френските военни сили, най-после се установяват в Поморие.
Блестящото начало на творческата кариера в България на  Вадим Лазаркевич стартира със спечелване на конкурс за илюстрации на издателство “Паскалев”.

Оттогава поколения българи растат с творбите на художника, върху страниците на родната и световната литература. Илюстрирането на литературни произведения заема ключово място в негово творчество. Издадени са над 500 илюстрирани от Лазаркевич книги за деца и възрастни.
 
Умира в София през 1963 година.
   
Творчеството на художника с литовско потекло - Вадим Лазаркевич е познато и обичано от цяла България, и независимо, че е роден в Украйна и учил в Русия, името му е така здраво свързано с българската културна традиция и “звучи” така български, че на човек му е твърде трудно да повярва във факта, че всъщност Лазаркевич не е българин.
Автор: Олимпия Николова
12.03.2014 г. 14:09
Посетено: 1413
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18755-izlozhba-na-vadim-lazarkevich-1895-1963