Изложби

Паруш Парушев в галерия "Актив Арт" - Варна

Самостоятелна изложба живопис

◊ ИЗЛОЖБАТА

Паруш  Парушев в галерия “Актив Арт”

На 13 март, четвъртък, от 18.00 ч. в залата на галерия “Актив Арт” (
Варна, ул. "Дунав" 5) ще бъдат представени над тридесет художествени произведения на варненския художник Паруш Парушев. Експозицията има амбиция за представителност по отношение творчеството на автора, защото показва основните теми и художествени проблеми, върху които работи; тя е  критична програма за гледане, чрез която може да се осмисли мястото на този автор в съвременното българско изкуство. Творбите са изпълнени в техниката на маслената живопис и обособяват няколко сюжетни и жанрови центъра – морски и градски пейзажи, българска възрожденска архитектура, натюрморти с цветя. Всяка една картина е носител на авторовата художествена идентичност. Градските пейзажи се отличават с това, че над живописния план е насложен графичен елемент като рисунка, който изгражда архитектурната конструкция. Използването на този художествен похват придава изключителна модерност в интерпретацията на темата за градските пространства. Морските пейзажи са композиции, изградени от образите само на вълни и брегове или с присъствие на човешки фигури и сюжети, обземащи човешките действия - рибари, рибарски мрежи и лодки, като при това авторът употребява традицията на европейския наивизъм. Сюжетите със старите къщи са изградени с изключителна пластичност, богат колорит и динамика.

Експозицията е интересна за гледане, защото художественото й пространство притежава динамика – могат да се видят серии картини с еднакви формати, в които една тема получава своята интерпретация чрез наслагване на образи и внушения; може да се проследят и преходите между класическата и модерната живопис в творчеството на Паруш Парушев.

Изложбата ще продължи до 13 април 2014 г.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Паруш Парушев е роден на 20 юни 1957 г. в  гр. Полски Тръмбеш, Великотърновско. Начално обучение по класическа живопис получава в гр. Русе в ателието на з.х. Кирил Станчев, ученик на Никола Маринов.

Завършва факултета за Изящни изкуства при проф. Г. Костов и проф. Бочев – спец. Живопис във Великотърновския университет през 1984 г.

Член на Сдружението на художниците – Варна.

По-важни самостоятелни изложби:

- 1987 г. – Русе
- 1989 г. – Русе
- 1989 г. – Солун (Гърция)
- 1991 г. – Български клуб, Прага (Чехия)
- 1992 г. – Братислава (Словакия)
- 1996 г. – Варна
- 1998 г. – Варна, галерия "Палас"
- 2001 г. – ОХГ – Варна
- 2002 г. – галерия "Артея" – Варна
- 2004 г. – ГХГ – Балчик
- 2005 г. – галерия "Зограф" – Варна

Автор:
Доротея Павлова
Публикация:
12.03.2014 г. 04:46
Посетено:
1785
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18750-parush-parushev-v-galeriya-aktiv-art-varna