Изложби

"Библейски разкази" на Красимир Бонев в галерия "ЛИК"

Самостоятелна изложба живопис

"Библейски  разкази" на Красимир Бонев в галерия "ЛИК"
Красимир Бонев, "Тайната вечеря"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия “ЛИК” представя

Красимир Бонев
“Библейски  разкази”

самостоятелна изложба живопис

12 март - 01 април 2014 г.

Откриване на 12.03., сряда, от 18.30 ч.
Галерия “ЛИК”, ул. “Лайош Кошут” №37

Красимир Бонев е роден през 1963 г. В периода 1977-1982 г. учи в Художествена гимназия в гр. Трявна. От 1987 до 1993 г. следва в Художествена академия „Николай Павлович” – София, специалност Живопис при проф. Петър Михайлов и проф. Андрей Даниел. От 1988 г. участва в общи художествени изложби в Гърция, Австрия, Холандия, Турция, Южна Корея. През 1996 г. печели I награда от Национален конкурс по живопис „HABITAT” под егидата на ООН. Член на СБХ. Негови картини са притежание на Националната галерия, Музеят за изобразително изкуство към Художествената академия, Софийската градска художествена галерия, както и галерии и частни колекции от страната, така и в Гърция, Кипър, Италия, Австрия, Германия, Белгия, Холандия, Япония, Южна Корея и САЩ.


◊ ИЗЛОЖБАТА

„И словото стана плът и пребиваваше между нас и видяхме славата му, слава както на единородният от Отца и беше пълно с благост и истина”
Светото евангелие на Йоана.  
Глава I, 14   
                                                             
Плътта, това сме ние, сътворени чрез словото и може би е дошло времето да разберем, че така, както Отца реши да ни дари със своят единороден син, така ни дари и със словото, с възможността, като него да творим чудеса, когато сме изпълнени с благост и истина!

Художникът Красимир Бонев се спира на теми, които са по-широкообхватни, общочовешки, на всекиго познати, които можем да разтълкуваме днес, да направим връзката между миналото, настоящето и бъдещето. Да разчупим Златният телец, който в миналото е бил символ на езичеството, да се отърсим от лъжата и това което ни ограничава, да разберем какво представляваме, да се отворим към мъдрости, завещани ни от векове, да открием истината, която е била заключена за нас. Да се обърнем към прости, но много верни послания от Библията, да вникнем в Божия промисъл за спасение на човешкия род. Авторът се спира на по-известни Библейски сюжети, които ни дават възможност да се докоснем до мъдрост, която може да търсим и в нас самите. Всеки един сюжет има своята дълбочина, пряко измерение в онова, което става около нас. Задачата на всяко изкуство е да изведе знаковото отражение на определена идея, определена мисъл. Живописта се занимава с посланието и поуката, не само с разказа. Стремежът на един творец е да открие знаковото покритие на въпросите, с които се занимава. Художникът казва: „Добър е онзи, който с много малко средства съумее да каже значими неща. Аз ще бъда удовлетворен, ако съм успял да го направя.”



Автор:
Галерия ЛИК
Публикация:
10.03.2014 г. 13:20
Посетено:
3005
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18736-bibleyski-razkazi-na-krasimir-bonev-v-galeriya-lik