Изложби

Изложба "Ноктюрно" на Росица Попчева в столицата

21 маслени платна в галерия Фондация „Проф. Николай Райнов”

Изложба "Ноктюрно" на Росица Попчева в столицата


◊ СЪБИТИЕТО

На 6 март в Галерията на Фондация „Проф. Николай Райнов” в столицата старозагорският художник Росица Попчева открива самостоятелната си изложба „Ноктюрно”, в която са представени 21 маслени платна.

Това е летящ старт за една успешна година на Роси, която показа съвсем наскоро в Изложбена зала „Байер” в Стара Загора „Вдъхновение” – платна и стихове, създадени специално за всяко едно от тях от поетесата Виолета Бончева. Общо 7 са самостоятелните изложби на  Росица Попчева, а „Ноктюрно” е нейната „премиера” в столицата.


◊ ДУМИ ЗА ИЗЛОЖБАТА
 
За новата си изложба Росица Попчева споделя:

„С Диана-Мария Райнова, внучката на проф. Николай Райнов, и самата тя завършила скулптура, се запознахме на една среща в Дискусионен клуб "Форум" миналата година в Художествена галерия - Стара Загора. Новата ми изложба е по нейна покана. Нарекох я "Ноктюрно”, защото е по-камерна и защото, казват, картините ми носели нежност. Въпреки че това е музикален термин, за мен общото между изкуствата е чувствеността. Ноктюрно е малко лирично произведение, моята изложба също е малка и лирична. Независимо от това, че нежността и романтиката са табу за нашето време, аз ги  пресъздавам през артистичността и ги показвам на една нова публика”.

През 2005 г. Диана-Мария Райнова основава Фондация „Проф. Николай Райнов” и галерия към нея, намираща се на ул ”Ген. Паренсов” №47 - в съдружие със своя зет Марко Игнатович (сърбин по произход, обявен за Почетен гражданин на България за заслуги към културата).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Росица Попчева. Родена е в Казанлък. Живее в Стара Загора. 1992 г. завършва ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – специалност живопис при проф. Русчуклиев

1996 – Самостоятелна изложба в Ст. Загора
2001 – Самостоятелна изложба в Швейцария - гр. Сион
2007 – Галерия „Ромфея” Пловдив
2008 – Самостоятелна изложба в „Мини Марица-изток“ – Раднево.
2010 – Самостоятелна изложба Нова Загора, галерия ”Руси Карабиберов”
2012 – Международен пленер Баня Лука
2012 – „Южнобългарски художници“ – Пловдив
2012 – Трето Балканско квадринале „Митове и легенди” Стара Загора
2013 – Самостоятелна изложба галерия „Бургас”.

От 1996 до 2013 г. участва в „Есенен салон“ – Стара Загора. “Вдъхновения” е петата й самостоятелна изложба. До този момент има общо 7 самостоятелни изложби. Това е първата й изложба в столицата.



Автор:
Уляна Кьосева
Публикация:
04.03.2014 г. 11:35
Етикети:
изложба
Росица Попчева
Ноктюрно
галерия Фондация Проф. Николай Райнов
Посетено:
1385
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18699-izlozhba-noktyurno-na-rositsa-popcheva-v-stolitsata