Изложби

Осъщественият и неосъщественият Андерсен

Изложба на илюстратора Любен Зидаров

Осъщественият и неосъщественият Андерсен


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

11 март – 1 април 2006
откриване – 10 март, петък, 18.00 часа
София, СГХГ, ул. "Гурко" № 1


◊ СЪБИТИЕТО

Изложбата в СГХГ представя илюстрации на Любен Зидаров по приказките на Андерсен – тема, на която художникът посвещава повече от 10 години изследвания и търсения, воден от желанието да намери най-точен и артистичен израз на епохата, атмосферата и дълбоките духовни послания на този обичан от него автор.

Показаните оригинални цветни и черно-бели илюстрации, над 100 на брой, отразяват опитите, преосмисляни и развивани, да се даде съвременно тълкуване и образ на приказките, оставили следа в поколения читатели на всякаква възраст. Освен илюстрациите, публикувани в изданията от 1964, 1972 и 1977 година,  множество непубликувани, често отхвърлени от самия художник рисунки, допълват картината на неговите търсения, показват пътя на тяхното обогатяване и развитие.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Любен Зидаров е роден през 1923 г. във Велико Търново. През 1948 г. завършва Художествена академия в София при проф. Илия Петров. От 1949 г. е член на СБХ. Носител е на редица престижни наши и чужди награди за илюстрация, между които международна почетна грамота “Ханс Кристиан Андерсен”, сребърен медал на Международната изложба на книгата в Москва, специална награда на СБХ на името на Борис Ангелушев, няколко награди на ежегодния конкурс и Международната изложба в Лайпциг, орден “Кирил и Методий” І степен.


◊ ПОВЕЧЕ

Любен Зидаров е сред художниците с ярко и запомнящо се присъствие в художествения ни живот. В продължение на повече от петдесет години той е сред най-активно работещите наши илюстратори и макар че с не по-малка зрялост и самобитност твори и в областта на графиката и живописта, името му неизменно се свързва най-вече с развитието на илюстрацията и оформлението на книгата у нас. Една от водещите фигури в илюстрацията, той е сред художниците, които очертаха пътя на това изкуство от началото на 50-те години до днес и осъществиха връзката между наследството на класици в книжното оформление като Бешков, Ангелушев и др. и съвременното разбиране за книгата.

Богатият творчески път на Любен Зидаров включва стотици заглавия от българска и преводна литература. Огромната част от тях, която е и най-характерна за творчеството му, са книгите за деца. В тях цветната илюстрация дава възможност на художника да прояви в най-голяма степен силата на въображението, свободата на рисунката и колорита. Интелигентното и чувствително осмисляне на литературния материал, артистичното му третиране и търсене на адекватен пластичен образ чрез лаконични и същевременно изразителни средства, се превръщат през годините в ярък и самобитен стил, който отличава цялото творчество на Любен Зидаров.

Автор:
СГХГ
Публикация:
09.03.2006 г. 11:17
Посетено:
1303
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/1866-osashtestveniyat-i-neosashtestveniyat-andersen