Изложби

Българският XIX век през погледа на Феликс Каниц

Изложба в Парк-музей "Владислав Варненчик"

Българският XIX век през погледа на Феликс Каниц


◊ СЪБИТИЕТО

Българският XIX век през погледа на
Феликс Каниц

Изложба с картини от българските земи, така както са изглеждали през XIX век гостува в Парк-музей на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик” по случай 3 март – Националния празник на Република България.

Произведенията са копия на акварели, сътворени през 1885 г. от група виенски художници, вдъхновени от скици и рисунки на Феликс Каниц. Повод за създаването им е организираната във Виена голяма благотворителна изложба за набиране на средства за пострадалите по време на Сръбско-българската война (ноември 1885).

Картините са само част от ценния документален архив на Феликс Каниц, предаден през 1929 г. на Българската академия на науките с помощта на българския дипломат Тодор Недков. България получава една голяма част от създаденото и събираното от Каниц предметно, документално, картографско, художествено и книжовно богатство.

Срещата с тези художествени произведения е едно символично  пътуване назад във времето, което ни връща към България такава, каквато я е видял Феликс Каниц преди повече от 150 години.

Изложбата е съвместна инициатива на Парк-музей на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик” - филиал на Националния военноисторически музей, с Научния архив на  БАН.

Изложбата ще бъде открита на 27 февруари 2013 г. в 14.00 ч., в залата за временни изложби на Музея, където ще остане до края на март.



Автор:
Силвия Ламбова
Публикация:
26.02.2014 г. 13:27
Посетено:
1626
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18657-balgarskiyat-xix-vek-prez-pogleda-na-feliks-kanits