Изложби

Изложба "Имам си една мечта" в НБУ

Фотоизложба, посветена на децата бежанци

Изложба "Имам си една мечта" в НБУ


◊ ИЗЛОЖБАТА

На 26 февруари 2014 г., сряда, в 14:30 часа, на втория етаж в корпус 1 на Нов български университет доц. д-р Пламен Бочков, Ректор на НБУ, и г-жа Таня Радочай, Представител на УНИЦЕФ за България, ще открият фотоизложба, посветена на децата бежанци „Имам си една мечта“. Организатор на събитието е Съветът на жените бежанки в България.

Снимките са направени в центровете за настаняване на търсещи закрила в България от Илка Антонова (фотограф, България) и Нидал Хлайф (журналист, Сирия)

Сирийската криза навлиза в четвъртата си година. В резултат на военните действия милиони сирийци са вътрешно разселени из страната, а 2,2 милиона са бежанци в съседни на Сирия страни и в други държави.  Неслучайно сирийската бежанска криза е наречена „Детска бежанска криза“ – половината от сирийските бежанци са деца. Броят на сирийските бежанци в България е около 4 000 и това число потенциално може да се увеличи, тъй като няма изгледи кризата в Сирия скоро да приключи. Повечето от хората, напуснали принудително страната си, са жени и деца, избягали от ужасите на трагичните събития в Сирия. Децата са уплашени и травмирани. Повечето от тях не посещават учебни занятия от доста време – и в Сирия, и тук, в България. В страната ни обучението им се осъществява трудно заради законодателни и езикови бариери. Фотоизложбата показва човешките лица, усмивките на децата и техните неизречени мечти, които стоят зад статистиката. Сирийските деца имат еднакви мечти с всички деца по света – те копнеят за дом, семейство, училище и игри с приятели.

Повечето деца са били свидетели на военните действия или на насилие. Те страдат от посттравматичен стрес, съпътстван с редица физиологични и психологически симптоми като нощно напикаване, агресивно поведение или желание за пълна изолация и др.

Днес освен да преодоляват мъчителните спомени за разрухата на домовете и семействата си в Сирия, те трябва да се адаптират и към нова за тях среда в непознати страни.

Голяма част от децата сирийски бежанци, пребиваващи в страни като Ливан и Йордания, са принудени да работят, тъй като трябва да оцеляват заедно с невръстните си братчета и сестричета. Стотици хиляди не посещават училище – основното място, където не само израстват като личности, но и формират своите социални умения да общуват.

Въпреки многобройните проточили се толкова дълго трудности, с които децата бежанци се сблъскват всекидневно, оптимизмът у тях надделява.

Те мечтаят.

Всяко дете за различно нещо, което често, за щастие, е постижимо във времето. Всички деца по света се усмихват и плачат на един език.

В 50 последователни  снимки, чиито автори са фотографът Илка Антонова (България) и журналистът Нидал Хлайф (Сирия), децата бежанци в България споделят смело мечтите си. И карат всекиго да се замисли от къде у тези малки същества се ражда толкова сила и вяра в доброто. И колко скромни са мечтите им в същото време. Вижте техните мили личица – понякога тъжни и угрижени, друг път усмихнати и ведри – и опознайте тяхната дълбока душевност.

Изложбата се осъществява с любезната подкрепа на УНИЦЕФ.



Автор:
Петя Петкова
Публикация:
25.02.2014 г. 14:06
Етикети:
деца бежанцифотоизложбаУНИЦЕФизложбаНБУ
Сирийска криза
Нидал Хлайф
Илка Антонова
Имам си една мечта
Посетено:
1522
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/18648-izlozhba-imam-si-edna-mechta-v-nbu